BM, Irak'ın kuzeyinde Türkmenler'in yaşadığı Amerli kasabasında katliam riski olduğu uyarası yaptı ve bunun önlenmesi çağrısında bulundu. Terör örgütü ışid'in kuşatmasında bulunan kentte elektrik ve su bulunmadığını, gıda ve tıbbi malzemelerin de tükenmekte olduğu haberleri geliyor.

BM Özel Temsilcisi Nickolay Mladenov, kent sakinlerinin yaşadığı koşulların ciddi ölçüde kaygı verici olduğunu söyledi. Işid'in kuşatmasında bulunan kentte elektrik ve su bulunmadığını, gıda ve tıbbi malzemelerin de tükenmekte olduğu haberleri geliyor.

Mladenov, ''Amerli'deki halkın içinde bulunduğu çaresiz durum oradaki halkın katliamının önlenmesi için derhal harekete geçilmesini gerektiriyor. Irak hükümetine ablukayı hafifletmesi için elinden geleni yapması yaşam kurtarmak için gereken insani yardımı ve bölgedekilerin onurlu bir şekilde tahliyesini sağlaması çağrısında bulunuyoruz'' dedi.
Mladenov, kent sakinleri, IŞİD'e karşı direnmek için kendi başlarına çaba gösterdiklerini ve kasabaya ablukanın başlamasından bu yana herhangi bir yardım ulaşmadığını söyledi.

Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva

Bağdat'ın 180 km kuzeyinde, Kerkük'ün ise güneyindeki bu küçük Türkmen kasabası iki aydır, çevrelerindeki bütün köy ve kasabaları ele geçiren adını İslam Devleti olarak değiştirip bölgede hilafet ilan eden IŞİD milislerinin ablukası altında.
Amerli halkının çoğunluğunu Türkmenler oluşturuyor.

Doktor Nihat Elbayati, "70 gündür direniyoruz. Elektriğimiz yok, suyumuz akmıyor sadece tuzlu su var, o da ishal ve diğer hastalıklara yol açıyor. Kuşatma başladığından bu yana yaşlı ve hasta 50'yi aşkın kişiyi kaybettik. Susuzluk ve hastalıktan ölenler arasında çocuklar da var" dedi. Doktor Elbayati. "20 bin Amerlili ölümle savaşıyor. Üç günde bir yemek yiyebilen çocuklar var. Durumu anlatabilmem imkansız. Ne diyeceğimi bilemiyorum."

Irak çapında Türkmen toplumunun yaşam koşullarını geliştirmeyi hedefleyen Türkmen Koruma Vakfı adlı bir sivil toplum kuruluşuyla çalışıyor. Irak ordusuna ait helikopterlerle gidip gelebiliyor ve en gerekli malzemelerin getirilmesini sağlamaya çalışıyor.fakat birçokları yardımın çok geç ve çok yetersiz olduğunu söyledi.

Kasabanın savunulması işini ise tamamen halk üstlenmiş ddurumda.

El Bayati, "asker yok aramızda" diyor. "aileler IŞİD'e karşı biraraya geldik, kendimizi ve toprağımızı korumak için savaşıyoruz."
2007 yılında El Kaide'nin bir kamyona yüklediği patlayıcılarla gerçekleştirdiği saldırıda Amerli halkı 159 insanını kaybetmiş, 350 kişi yaralanmıştı. 

Editör: TE Bilisim