Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler! Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler!
 İran devlet televizyonunda Türkler'in aşağılanmasına karşı Güney Azerbaycan'ın şehirlerinde büyük itiraz eylemleri başlanmıştır. 6 Kasım'da İran devlet televizyonunda çocuklar için yayınlanan "Fitile" adlı programda Türkler'in "kültürsüz ve gerizekalı oldukları hatta gittikleri otelde diş fırçası yerine tuvalet fırçasıyla dişlerini fırçaladıklarını" gösterilmiş.

Bu programda geçen ağır hakaretler Güney Azerbaycanlılar'ın geniş tepkisine sebep olmuştur.Tepkilerin genişlenmesi ile birlikte Azerbaycan eyaletlerinin valileri ve resmi makamları İran devlet televizyonuna itirazlarını bildirerek, sorumluları özür dilemeğe davet etmişlerdir.

Milli aktivistler ve öğrenciler bu özürlerin geçici olduğunu, İran'ın anti-Türk ve anti-Azerbaycan politikasından da ciddi şekilde geri adım atması gerektiği kanaati ile bugün 9 Kasım'da protesto eylemleri başlatmışlardır.

Eylemler Güney Azerbaycan'ın Urmu (Urmiya)Üniversitesinden başlayarak Tebriz üniversitesi öğrencilerininde Tebriz üniversitesinde eylemleri ile devam etmiştir.Eylemler üniversitelerde başlamakla birlikte şehirlerde de devam etmiştir. Tebriz, Urmu (Urmiye), Zengan, Erdebil, Tahran, Marağa, Sulduz, Meşgin ve Merend gibi büyük şehirlerde Güney Azerbaycan halkının kadınları başta olmak üzere büyük katılımıyla eylemler gerçekleşmiştir.

Eylemcilerin isteği İran'da, Türklere karşı hakaretlere ve düşmanlık siyasetine son verilmesi, ana dilleri olan Türkçe'nin resmi olması ve Azerbaycan halkından resmi makamların özür dilemesi olmuştur . Bu eylemler İran polisi ve devrim muhafızları tarafından sert şekilde karşılanmıştır. Onlarca kişi tutuklanmış ve plastik kurşunlarla yaralanmış ve biber gazıyla dağıtılmaya çalışılmıştır.

Sloganlar ve pankartlar bu mesajlardan ibarettir.

Haray haray ben Türk'üm!

Azerbaycan eğilmez,Türk'ün beli bükülmez.

İran'da Türklere karşı düşmanlığa son verilsin.

(Kaynak : Mehsa Mehdili, HaberHergün, sosyal medya)

İlk resimdeki pankartta "Ben Türküm Azeri değil ...haray haray ben Türküm...benim dilim Türkçedir" yazıyor...

















Editör: TE Bilisim