Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor
 IŞİD'in tehditleri saldırıya dönüşürse TSK'nın kapsamlı eylem planı hazır. 3 farklı plandan söz ediliyor. Olası saldırıda öncelikle hava kuvvetleri belirlenen hedefleri bombalayacak. Yetmezse kara birliği devreye girecek. Üçüncü aşamada ise taaruz helikopterleri gönderilecek.
Türk hava sahasını ihlal eden Suriye jetinin düşürülmesinin ardından TSK alarm seviyesini yükseltti. Bu çerçevede Diyarbakır'da konuşlu F-16'ların 5 veya 15 dakikada havalanabilmelerini sağlayan "scramble" pozisyonunda tutulduğu öğrenildi. 

Ordu sınırda teyakkuzda beklerken, El Kaide'ye bağlı IŞİD'in Suriye'deki Türk toprağı olan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'na yıkma tehdidinde süre doldu. 

Peki, Türkiye, TSK, sınırdaki operasyon taburu, hava kuvvetleri unsurları, IŞİD'in tehditleri sıcak bir müdahaleye dönüşürse ne yapacak? TSK'nın hareket planı ne?

Kaynakların aktardığı bilgilere göre, TSK'nın çok kapsamlı eylem planları hazır. Farklı senaryolara göre hazırlanmış 3 ayrı eylem planından söz ediliyor.

ÖNCE HAVADAN MÜDAHALE

Yansıyan bilgilere göre; IŞİD'in olası bir saldırısına karşı öncelikle hava kuvvetleri devreye girecek.

Teyakkuz halinde bekletilen Malatya, Merzifon ve Diyarbakır'dan kalkacak uçaklar havalanacak.

Uçakların hedef alacağı koordinatlar ise çok önceden belirlendi. Bölgedeki IŞİD güçlerinin nerelerde bulunduğu, nerelerde kaldığı saptanmış durumda. Uçakların harekat tarzları da bu koordinatlara göre planlandı.

1,5 DAKİKADA İŞLEM TAMAM

Hesaplamalara göre, uçaklar, 2 dakika içinde operasyon bölgesine gidebilecek ve 1,5 dakikada bu operasyonu tamamlayarak geri dönebilecekler.

Böylece toplamda gidip operasyonu yapıp dönecek olan uçaklar 5,5 dakikada görevlerini tamamlamış olacaklar.

ÖZEL BİRLİKLER DEVREYE GİRECEK

Peki uçakların hedef aldığı koordinatları vurması, operasyonun tamamlanmasına yetmezse ne yapılacak?

TSK, bu durumda, kara birliğini devreye sokmayı tasarlıyor.
Sınırda, göreve hazır biçimde bekleyen özel kuvvetler taburu bu aşamada devreye girecek.
Skorsky helikopterleriyle bölgeye nakledilecek tabur, operasyonu tamamlayacak ve hemen geri dönecek.

Söz konusu taburun, normal bir taarruz gücünün 8-10 katı kadar yüksek bir atış ve tahrip gücüne sahip olduğu söyleniyor.

3. AŞAMA: KOBRA TİPİ HELİKOPTERLER

İlk iki aşamadan, hedeflenen sonucunun tam olarak alınamaması halinde üçüncü bir aşama da söz konusu.

Özel kuvvetler taburunun beklendiği gibi operasyonu tamamlayamaması durumunda ise bölgeye büyük bir hızmla kobra tipi taarruz helikopterleri gönderilecek ve bölgeye yoğun müdahalede bulunulacak.

Planlamalara göre söz konusu bütün aşamalarda sınır hattında konuşlu bulunan Fırtına Obüsleri de bölgeyi aralıksız top ateşi altında tutacak.

BÖLGEDE 1000 IŞİD'Lİ VAR

Şu anda bölgede 500 ila 1000 IŞİD mensubunun bulunduğu belirtiliyor.
Saptamalara göre, IŞİD militanlarının hareket kabiliyetleri çok yüksek değil.
Doçka tipi makinalı tüfeklere ve kamyonetlerin üzerine kurulu havan toplarına sahipler.
Her ne kadar bölgede kontrolü ele geçirmişlerse de askeri bir düzen içerisinde bulunmadıkları ve hareket etmedikleri anlaşılmış durumda.

TSK'NIN ÜZÜNTÜSÜ

Süleyman Şah Türbesi'ne yönelik bu planlamaları yaparken Suriye uçağının sınır ihlali nedeniyle düşürülmesi gerilimi en yüksek noktaya getirdi. TSK, Suriye uçağının düşürülmesinden sonra başlayan iç siyasi tartışmalarda konu edilmekten üzüntü duyuyor.

Üzüntünün nedenlerinden biri CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu yöndeki sözleri.
Kılıçdaroğlu dün de "Burada temel sorun şu; Genelkurmay'ın açıklamasından önce Başbakanlık koltuğunda oturan kişinin miting meydanlarında bunu dillendirmesi son derece sakıncalıdır. Burada kimse kendisine zafer çıkarmasın. Böyle bir olay olamaz olmamalı da en büyük endişem ordunun Suriye'ye girişinin altyapısının oluşturulmasıdır. Özellikle Genelkurmay Başkanı'nı uyarıyorum ucuz işlerin içine girmesin, Suriye tehdit değildir. Tehdit olmadığını dünya biliyor" dedi.

Askeri kaynaklar, Suriye'nin, sınır ihlali yapmaması konusunda olağan sınırlar bile söz konusu olmadan uyarıldığına dikkat çekiliyor.

Normalde 5 milde uyarı yapılması gerekmesine rağmen Suriye uçaklarının çok daha önceden, sınıra 10 mil yaklaştıkları aşamada uyarıldığı ifade ediliyor.

Askerde mümkün olduğunca sıcak temastan kaçınma düşüncesi ve hareket tarzı hakim.
Süleyman Şah Türbesi konusunda da bütün unsurlara, özellikle kara unsurlarına, zorunlu kalınmadıkça sınır ötesine geçilmemesi talimatı verildiği belirtiliyor. (Kaynak: Serpil Çevikcan/Milliyet)

ÜLKE DIŞINDAKİ TEK TÜRK TOPRAĞI

Süleyman Şah Türbesi, ülke dışındaki tek Türk toprağı. IŞİD militanları, Türk bayrağı 24 Mart'a kadar indirilmezse, türbenin yıkılacağı tehdidinde bulunmuştu.

Editör: TE Bilisim