Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
 Referanduma katılanların yüzde 55.4'ü, ülkenin Birleşik Krallık’ta kalmasından yana oy kullandı. Bağımsızlık yanlıları yüzde 44,6'da kaldı. Bağımsızlık karşıtları kutlamalara başlarken, 'evet'çiler büyük hüsran yaşadı.
Katılım oranının yüzde 84.6'yı bulduğu referandumda, sandıktan 2 milyon bin 926 'hayır' oyuna karşılık, 1 milyon 617 bin 989 'evet' oyu çıktı.

Bağımsızlık yanlıları, toplam 32 seçim bölgesinden sadece dördünde oyların yüzde 50'sinden fazlasını alabildi. 'Evet'çilerin İskoçya’nın en büyük şehri Glasgow’un yanı sıra Dundee, North Lanarkshire ve West Durbantonshire’da da zafer kazanması yetmedi. Glasgow’daki seçmenlerin yüzde 53,49’u referandumda bağımsızlığa 'evet' dedi.

HEM BAŞKENT HEM DE 'EVET'ÇİLERİN KALESİNDE AĞIR DARBE
Başkent Edinburgh’da bağımsızlık isteyenlerin yüzde 61,1’e karşı yüzde 38,9 oyla büyük bir hezimete uğradığı açıklandı.

İskoçya Başbakanı Alex Salmond’un son konuşmasını yaptığı ve İskoç milliyetçilerin kalesi olarak görülen Perth and Kinross bölgesinde de şaşırtıcı bir şekilde ülkenin Birleşik Krallık’ta kalmasını isteyen seçmenlerinin oranının yüzde 60 olduğu açıklandı.

Referanduma katılım oranı yüzde 84.6 olarak duyuruldu. Yetkililer, 1950 yılından bu yana Birleşik Krallık’ta hiçbir seçimin bu orana ulaşamadığını belirtti.

YENİLGİYİ KABUL ETTİ

İskoç Ulusal Partisi (SNP) lideri Salmond, Edinburgh’daki İskoçya Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada bağımsızlık için oy veren 1.6 milyon kişiye teşekkür etti ancak referandumu ülkenin Birleşik Krallık’ta kalmasını isteyenlerin kazandığını kabul etti.
 
İskoç siyasetçi “İskoçya şu an için bağımsız bir ülke olmak istemiyor. Ben bunu kabul ediyorum ve İskoçya halkını da bunu kabul etmeye davet ediyorum” dedi.
 
Salmond ayrıca İskoçya halkının referanduma rekor oranda katılım gösterdiğini ve tüm dünyaya demokrasi dersi verdiğini de belirtti.
 
SNP lideri önümüzdeki saatlerde İngiltere Başbakanı David Cameron ile görüşeceğini açıkladı ve Cameron’dan “Referandum öncesinde verdiği sözleri tutmasını beklediğini” söyledi.

Editör: TE Bilisim