TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme; TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme;
Bu yıl ‘İnsani Diplomasi’ temasıyla beşincisi düzenlenen Büyükelçiler Konferansı, Ankara’nın ardından İzmir’de devam etti. Yurt dışında görev yapan büyükelçilerin katılımıyla her yıl düzenlenen konferansın İzmir ayağına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ve Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota katıldı. Davutoğlu, konferansın ardından konuk bakanlarla düzenlediği basın toplantısında, üç ülkenin baş harflerinden oluşan ‘Barış İnşasında Üçlü Dayanışma’ (Trilateral Solidarity for Building Peace)' kararı aldıklarını bildirdi. Bu kapsamda, üç ülke bakanı ve temsilcileri, dayanışma toplantısı için haziran ayında Brezilya'nın Rio kentinde bir araya gelecek.

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, “İzmir'de tarihi bir gün yaşıyoruz. Daha önce her iki bakan arkadaşımla New York'ta bir araya geldik. Bu sabah da ikili görüşmelerimiz devam etti. Bundan sonra da ortak bir perspektif geliştirme konusunda bir araya gelmeye karar verdik. Birçok sorunda ortak rol oynayabileceğimize dair bir kanat oluştu." dedi.

        Barışın inşası için üç ülke bakanı olarak tekrar bir araya gelme iradesini gösterdiklerini ifade eden Davutoğlu, önümüzdeki dönemde düzenlenecek bir toplantıyla yeniden bir araya geleceklerini bildirdi.

        Davutoğlu, "Bunun için önce Ortadoğu direktörlerimiz bir araya gelecek. Daha sonra ise 'Barış İnşasında Üçlü Dayanışma (Trilateral Solidarity for Building Peace) toplantısı için hem ben hem de İsveçli Bakan Bildt, haziran ayında Rio'ya gideceğiz. Böylece benzer ilişkilerimiz de devam etmiş olacak." diye konuştu.

        "AB ÇÖKECEK KEHANETİ BOŞ ÇIKTI"

        İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ise dünyanın hızlı bir değişim içinde olduğunu belirterek, yapılması gereken daha çok şeyin bulunduğunu dile getirdi.

        AB'nin gündeminde ekonomik konuların önemli bir yer teşkil ettiğini vurgulayan Bildt, "Buradan baktığımız zaman, AB'nin örneğin komşunuz Yunanistan'a yaptığı yatırımlara bakabiliriz. Bu ülkede ekonomisinde meydana gelen olaylar, ihmalin bir sonucu oldu. Gazetelere baktığımızda ise 'Yunanistan batacak, Euro Bölgesi ve AB çökecek' kehanetlerinde bulunuldu. Hâlbuki bugün görüyoruz ki, bu kehanette bulunanlar sessiz kalıyor. Çünkü AB çökmeyecek. Avrupa, dünyada en rekabetçi 10 ekonomisinden 6'sını barındırırken, dünya kalkınma yardımlarının yüzde 70'ini temsil ediyor. Dolayısıyla dünya ile olan ticaretimiz çok da açık vermiyor.” diye konuştu.

        TÜRKİYE’Yİ SURİYE KONUSUNDA TAKDİR EDİYORUZ"

        İsveç nüfusunun yüzde 2'sinin Irak; yüzde 1'inin ise İran kökenli olduğu bilgisini veren Bildt, ayrıca İsveç’in Avrupa'da en çok Suriyelinin bulunduğu ülke olduğuna dikkat çekti.

        “Kürt meselesi de bizim toplumumuzla ilgili. Bizim için bu konularda neler olup bittiği çok önemli.” diyen Bildt, şöyle devam etti: Arap ülkelerindeki uyanışı görüyoruz. Suriye'de iki yıldır devam eden zorlu durumu da görüyoruz. Türkiye'nin Suriye'deki felaketi önlemek için yaptığı çalışmaları takdir ile karşılıyorum. Türk hükümeti, zor bir dönemde, önemli bir çalışma içinde. Bundan sonraki dönemde daha da zor olabilir."

        "DİPLOMASİDE TANGO HER ZAMAN İKİ KİŞİYLE YAPILIR"

        Türk diplomatlarının çok etkili olduğunu da vurgulayan Bildt, “Çünkü diplomatlarınız önemli çalışmalar yapıyor. Yapılması gerekenler konusunda ortak bir vizyonumuzun olması ise çok önemli. Türkiye'nin AB üyeliğini daha tutarlı destekliyoruz. AB'ye üyelik sürecine, yeni bir ivme katmak çok önemli. Bazı şeyler garantili olmuyor. Bu nedenle birlikte çalışmak çok önemli. Diplomaside tango her zaman iki kişiyle yapılır.” değerlendirmesinde bulundu.

        "TÜRKİYE DİPLOMATİK HİZMETLERİNİ ÇOK GENİŞLETTİ"

        Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota da yaptığı konuşmada, “Bakanlıkta göreve başladığım 1980 yılında Türkiye'nin dünyaya ilişkin gündemi çok daha sınırlıydı. Bugün ise böyle değil. İki ülke arasındaki ilişkilere baktığımızda hem benzerlik hem de farklılıklar bulunuyor. Örneğin, Türkiye uzun yıllar imparatorluk ile yönetildi. Brezilya'da ise aynı dönemde monarşi vardı. Türkiye, 20. yüzyılın başında Atatürk ile birlikte zorlu bir süreçten geçerek, güçlü bir demokrasi kurdu. Brezilya'da askeri diktatörlükten geçerek çok ciddi deneyimler elde etti. Sonuçta ise kendi güçlü demokrasini kurdu.”

        Türkiye ile Brezilya’nın şu anda diplomatik hizmetlerini en fazla genişleten ülkeler olduğunu dile getiren Patriota, “Bizim 138 büyük elçiliğimiz bulunuyor. Sizin de o rakama yaklaştığınızı biliyoruz.” dedi.

        Patriota, Brezilya'nın enerji konusunda kendisine yetebildiği bilgisini vererek, Türkiye'nin ise enerji konusunda çok hassas olduğunu vurguladı. Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı'nın üyesi olduğunu hatırlatan Patriota, Brezilya olarak, bu teşkilatın gözlemcisi olmak istediklerini aktardı.

Editör: TE Bilisim