Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı
Nesli tükenmekte olan balinaların avlanmasına karşı mücadele veren Sea Shepherd adlı Deniz Çobanı Koruma Derneği, Japon balıkçılarının yunus balığı avı sırasında çok nadir rastlanan bir albino yunus balığı yakaladığını açıkladı.

Japonya’nın güneybatısındaki Taiji şehri balıkçıları tarafından hafta sonu yakalanan Risso yunusu ismi verilen balık, koya getirildi. Koyda gözlem yapan dernek, balıkçıların sığ sularda 11 yunusu öldürdüğünü, albino yunusunu ise küçük bir kafese kapattıklarını bildirdi. Kafeste yunus balığının beslenerek, insan ile temasa alıştırıldığının altı çizildi. Albino yunusunun yaklaşık 450 bin dolara bir akvaryuma satılacağı tahmin ediliyor.

Dernek, yunusların geleneksel yıllık toplu öldürülmelerine karşı çıkıyor ve ayrıca onların akvaryumlara satılmalarına karşı da kampanyalar düzenliyor. Bölgedeki yerel halk ise yunus avlama ve yemenin çok eski bir gelenek olduğunu savunuyor.

Dernek yetkilileri, 10 ay önce de Taiji’de başka bir albino yunusu yakalandıklarını belirtti.

Öte yandan, Deniz Çobanı Koruma Derneği’nin Koy Koruyucuları grubu lideri Karen Hagen, Albino yunus balıklarının yakalanmasına şu sözlerle tepki gösterdi: “Çok az rastlanan bu güzel hayvanlar, hayatlarının sonuna kadar esarette birkaç parça gıda için gösteriler yapacak ve hayat süresi de çok kısalacak.”

Dünyada birçok kimsenin tepkisini çeken yunus balığı avı, Japonya’da her yıl Eylül ile Mart ayları arasında yapılıyor. Birçok yunus balığı, eti için öldürülürken, çok azı da dünya genelindeki akvaryumlara satılıyor.

Editör: TE Bilisim