Afganistan’ın başkenti Kabil’de tahliyelerin devam ettiği Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın girişlerinden birinde ve hemen yakındaki bir otelde düzenlenen bombalı saldırılarda ölenlerin sayısı artıyor. Son açıklamalara göre hayatını kaybeden kişi sayısı 85’e yükselirken saldırıda ölen ABD’li asker sayısı da 13’e çıktı.

Taleban yetkilileri, saldırılarda 72 kişinin öldüğünü, ölenler arasında 28 de Taleban militanı bulunduğunu açıkladı. Ölenler arasında başka ülke vatandaşları olup olmadığı henüz bilinmiyor. Saldırıda yaralanan kişi sayısı konusunda da Taleban’dan farklı açıklamalar geldi. Yaralı sayısı konusunda 60 ila 140 arasında olmak üzere farklı sayılar açıklandı.

ABD, ilk olarak 12 askerin saldırıda öldüğü yolunda açıklama yaptı. Ancak ağır yaralı askerlerden biri daha hayatını kaybetti. Başkan Joe Biden, dün ağır yaralı askerler olduğunu söylemişti. 15 ABD’li askerin saldırılar neticesinde yaralandığı açıklanmıştı. ABD Merkez Komutanlığı, daha sonra, yaralanan asker sayısının 18 olduğunu bildirdi. Bu saldırı 2011 yılında Afganistan’da 30 ABD’li askerin hayatını kaybetmesinin ardından en fazla ABD’li askerin öldüğü saldırı oldu.

Saldırıyı üstlenen IŞİD terör örgütünün yaptığı açıklamada saldırıda, Amerikan ordusuyla çalışan tercümanlar ve onlara yardımcı olan kişilerin hedef alındığı belirtildi. Saldırıda iki ayrı intihar bombacısının mı kullanıldığı yoksa tek kişinin iki bombayı aynı anda mı infilak ettirdiği henüz anlaşılamadı.

Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler! Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler!

Bombalardan biri havalimanının en kalabalık giriş noktalarından biri olan Abbey giriş kapısında, diğeri de hemen giriş noktası yakınındaki Baron Otel’in olduğu noktada patlatıldı.

Saldırıların ardından yeni tehditler de devam ediyor. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Batılı ülkelerin tahliye işlemlerinin sonuna yaklaşıldıkça saldırı tehdidinin de arttığını söyledi. İngiltere Savunma Bakanı bu saldırılarla IŞİD benzeri terör örgütlerinin 'ABD ve İngiltere’yi Afganistan’dan kovduk' iddiasını savunmak için bu eylemleri yapmak istediklerini söyledi.

Editör: TE Bilisim