Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
Başrollerini Kadir İnanır ve Rus sanatçı Anna Andrusenko’nun paylaştığı Elveda Katya filmi, Rusya’da vizyona girmeye hazırlanırken, Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği rezidansında filmin tanıtımı yapıldı.

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin’in ev sahipliğini yaptığı geceye Kadir İnanır, Anna Andrusenko, filmin yapımcısı Osman Sönmez ve yönetmeni Ahmet Sönmez’in yanısıra Moskova’da yaşayan Türk diaspora temsilcileri ve gazeteciler katıldı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan yapımcı Osman Sönmez, filmin 20 yıllık bir hikâye olduğunu vurgulayarak, “1982 yılında başlayan ve 2002’de sona eren bir olay.” dedi.

Kadir İnanır ise “Rus kadınını çok yücelten bir eser. Rus kadınına yönelik değer yargılarımızı açığa çıkaran, onu tartışan, ayrıca geride kalmış bakış açısını da ortadan kaldıran bir film. İki Karadeniz kıyısı Trabzon ve Soçi’de geçen bir olay. Anna arkadaşımızla ikimiz de Karadenizliyiz. O Rusya ben de Türkiye tarafından.” şeklinde film hakkında kısaca bilgi verdi. Filmden beklentisinin hayli yüksek olduğunu belirten sanatçı, “Rus halkına filmi tam aktarabilirsek onların çok etkileneceğine ve sanat, kültür ve turizm açısından ilişkilerimizin artmasında filmin büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Rus seyirciler filmi yüzde yüz beğenecek. Buna inanarak buraya geldim. Yarınki galaya mendil alarak gelin, çünkü ağlatacak bir film.” dedi.

Rusya’ya ikinci kez geldiğini ifade eden sanatçı, “1977 yılında Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un romanından uyarlanan Selvi Boylum Al Yazmalım filmi için gelmiştik. Şimdi bu 35 yılda neler değişti diye Moskova’da hafızamı da yoklamak istiyorum. Buradan çok sayıda film ve fotoğrafla Türkiye’ye döneceğim ve eskileriyle karşılaştıracağım. Gelirken soğuk diye korkuttular, ama o kadar da değilmiş. Rusya’da filmle ilgili çok büyük bir tanıtım yaparsak bu çok büyük bir işi başardığımız anlamına gelecek. Çok ciddi bir iş için buradayız.” dedi.

Rus sinema sanatını da uzun yıllardır takip ettiğini belirten İnanır, son yıllarda bir gerileme olduğunu söyledi. Sanatçı ayrıca, “Büyük sinema sanatçıları var, ama üretim bakımından Batı ile yarışacak durumda değiller.” değerlendirmesinde bulundu.

KALBİMİZE DOKUNAN BİR FİLM

Yönetmen Ahmet Sönmez, filmin Rus ve Türk halkı arasında geçen bir hikaye olduğunu belirterek, “Kalbimize dokunan bir film. Yaşanmış bir öykü olduğu için bu hikâyeyi hem Türkiye hem de Rusya’nın görmesi lazım. Bu yüzden buradayız. Rusya’da nasıl karşılanacağı bizim için merak konusu. Vizyona girecek. Tabii ilk olmak bizim için çok onur ve mutluluk verici. Bizim için en büyük heyecan bu. SSCB’nin dağılmasından bu yana çok sayıda ortak evliliklerimiz var. Ama bu kadar yakınken, bu ön yargılar yüzünden ne yazık ki bir o kadar da uzağız.” şeklinde konuştu.

Katya rolünü oynayan Anna Andrusenko, Kadir İnanır ile aynı filmde rol almanın büyük bir onur olduğunu söyledi. Daha önce İnanır’ı tanımadığını belirten Rus oyuncu, “Ama filmden sonra sanat bakımından çok şey öğrendim. Çok yardımcı oldular. Ortak çalışmadan dolayı buradan şükranlarımı iletiyorum.” dedi.

Nadya rolünü oynayan Yelena Polyanskaya da, “Rolümü çok duygusal buldum. Güzel filmde oynamam benim için bir mutluluk kaynağı. İnanır ise büyük sanatçı.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim