Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
Kamboçya Başbakanı Hun Sen, Kızıl Kmer davasında soruşturmayı genişleten BM destekli özel mahkemeyi uyararak ek davaların ülkeyi iç savaşa sürükleyebileceğini iddia etti.

Birleşmiş Milletler’in soykırım girişimlerine karşı "Koruma Sorumluluğu" adlı zirvede konuşan Başbakan Sen, BM destekli mahkemenin Kızıl Kmer soruşturmalarını genişletmesini eleştirerek ilave davaların ülkeyi iç savaşa ve kaosa sürükleyebileceği uyarısında bulundu. Sen, mahkemenin sınırı çoktan aştığını savunarak Kızıl Kmer askerlerinin tekrar gerilla savaşına dönmesine neden olabileceği uyarısında bulundu. Sen sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Soruşturma genişledikçe genişliyor, insanlar ormanlara kaçma noktasına geldi. Mahkeme barışın değerini ve insan hayatını dikkate alması lazım, bir iç savaş çıkarsa kaç kişi ölecek, biz bunları yaşadık."

Kamboçya Başbakanı Hun Sen, BM destekli mahkeme soruşturmasını Kızıl Kmer Rejimi lider kadrosu olan 5 kişi ile sınırlandırması gerektiğini dile getiriyor. Mahkeme ise soruşturmayı genişleterek komünist rejimin lider kadrosu dışında üst düzey yönetici ve bürokratları da soruşturmaya dahil etmeye başladı.

Kızıl Kmer rejimi döneminde, görevli askerlerin büyük bir kısmı Kamboçya ordusuna dahil edildi. O dönemdeki bürokratlar da yine devletin çeşitli kademelerinde görev aldılar. Soruşturmaların genişletilmesi askeriyedeki ve bürokrasideki Kızıl Kmer yanlılarını ayrıştırabileceği, dolayısıyla büyük bir zorlukla sağlanan toplumsal barışın zedelenmesine neden olabileceğinden korkuluyor.

Öte yandan ülkede, bu görüşün aksine adaletin yerini bulması gerektiğine ve soruşturmanın derinleştirilmesinin herhangi bir savaşa ya da kaosa neden olmayacağına inan büyük bir toplumsal kesim de bulunuyor.

Editör: TE Bilisim