TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme; TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme;
Kazakistan’ın ABD Büyükelçisi Kairat Umarov farklı dinler arasında barış köprüleri kurmanın ortak bir gelecek adına çok önemli olduğunu söyledi. Kazakistan olarak çeşitliliği ve hoşgörüyü ulusal kimlik olarak benimsediklerini ifade eden Umarov, “İnanç aşırıcı düşünceler için kullanılamaz” dedi.
Kazak Büyükelçi Washington’da faaliyet gösteren Rumi Forum tarafından düzenlenen ‘Dinlerarası Diyalogda Kazakistan’ın Rolü’ başlıklı seminerde konuştu. Derneğin ismini aldığı Celaleddin Rumi’den övgüyle bahseden Umarov, Rumi’nin çok büyük bir İslam alemi olduğunu ve UNESCO tarafından tüm dünyaya tanıtıldığını söyledi.

Umarov konuşmasında özellikle ülkesinde var olan dini gruplar ve birbirleri arasındaki ilişkiler üzerinde durdu. Kazakistan’da Müslüman din adamlarının barıştan bahsettiğini ifaden eden Umarov, “Müslüman din adamları farklı dinler arasında barış köprüleri kuruyorlar. Hıristiyanlar, Museviler ve diğer dini inanca sahip insanlarla konuşuyorlar. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu dostluk, ortak dayanışma ve ortak gelecek adına ana unsur.” şeklinde konuştu.

Kazakistan nüfusunun çoğunluğunu Müslümanlar oluşturuyor. Bununla beraber Hıristiyanlık, Musevilik hatta Budizm bile ülkeden var olan dinlerden. Kazakistan’ın çok farklı toplumların geçiş yolunda olduğunu söyleyen Umarov, “Kazakistan Çin ve Rusya gibi ülkelerle sınır komşusu. Müslüman devletlerle de öyle. Bu yönüyle her çeşit inançtan etkilenmiş.” ifadelerini kullandı.

Bir ülkede istikrarın oluşmasını toplumsal barışa bağlayan Umarov, “Toplumsal barış için farklı dine sahip insanların birbirine saygılı ve hoşgörülü olması gerekiyor. Kazakistan halkı diğer dinlere karşı anlayışlı ve açık. Çeşitlilik ve hoşgörü bizim ulusal kimliğimiz.” dedi.

Programı düzenleyen Rumi Forum, dinlerarası ve kültürlerarası diyalog misyonu ile kurulduğundan bu yana 14 yıldır ABD’nin başkenti Washington’da faaliyet gösteriyor.

Editör: TE Bilisim