Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı! Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı!
Kazakistan Yüksek Seçim Kurulu(YSK) cumhurbaşkanlığı erken seçim sürecinin bugün başladığını duyurdu.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev seçim sürecinin bir yıl erkene alınması yönündeki parlamentonun kararını dün onaylamıştı. Böylece Nisan 2016'da yapılması gereken seçim 26 Nisan 2015'e alındı. YSK Başkanı Kuandık Turgankulov bugün seçim süreciyle ilgili basın toplantısı düzenledi.
Turgankulov, cumhurbaşkanlığı seçiminde aday başvurma işlemlerinin bugün başladığını ve 25 Mart’a kadar süreceğini söyledi. Turgankulov, adaylık için başvuracak kişilerin Kazakistan vatandaşı olması, son 15 yıldır Kazakistan’da yaşıyor olması, Kazak diline hakim olması ve herhangi bir suç ve rüşvet olayına karışmamış olması gibi özelliklerin arandığını belirtti.

Başvurdukları bölgedeki seçmenin yüzde birinin imzasını toplayan adayların yaklaşık 5700 dolar tutarındaki parayı YSK’a yatırmaları gerektiğini belirten YSK Başkanı, başvuruları kabul edilen adayların 25 Mart'ta açıklanacağını kaydetti. Adaylık başvurusu kabul edilenler, 26 Mart-24 Nisan tarihleri arasında seçim kampanyalarını yapabileceklerini açıklayan Turgankulov, seçim bütçesinin hükümet tarafından karşılanacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ülke genelindeki 9 bin sandıkta oy verileceğini, oy verme işleminin sabah 07.00’de başlayıp 20.00’de biteceğini açıklayan Turgankulov, yurtdışında bulunan Kazakistan vatandaşlarının ise oylarını büyükelçiliklerde kullanabileceğini duyurdu.

Ülkede ekonomik ve siyasi istikrarın sürekliliğini sağlamak maksadıyla Kazakistan Halklar Asamblesi tarafından ilk olarak seçim tarihinin erkene alınması teklif edilmişti. Parlamentonun da kabul kabul ettiği söz konusu teklifi kararını Cumhurbaşkanı Nazarbayev, dün imzalamıştı.

Editör: TE Bilisim