Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Kazakistan'da Sovyetler Birliği tarafından Nazi Almanya'sına karşı kazanılan II. Dünya Savaşı zaferinin 70. yıldönümü ülke genelinde törenlerle kutlanıyor. Ülkede; Askerler Günü ve 9 Mayıs Büyük Zafer Bayramı şeklinde kutlanan etkinliğe Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de katıldı. Başkent Astana’da Kazak Eli Meydanı’nda düzenlenen resmi törende Nazarbayev ve Savunma Bakanı İmangali Tasmagambetov askeri birlikleri selamladı.

Kazakistan milli marşının okunmasından sonra kürsüye gelen Nazarbayev, II. Dünya Savaşı'nda hayatını kaybedenleri büyük bir saygıyla andıklarını ifade etti. Kazak lider İkinci Dünya Savaşı'na katılan insanların yarısının evlerine dönemediklerini hatırlattı. Kazakistan’a hizmet eden her bir askerin omuzunda vatanın bağımsızlığını ve egemenliğini korumak gibi kutsal bir görev olduğunu dile getiren Nursultan Nazarbayev, ülkesinin barış ve dostluktan yana siyaset izlediğini belirtti.

Kazakistan genelinde kutlanan Zafer Bayramı çerçevesinde valilikler şehirde bulunan gazileri ziyaret ederek onları onurlandırdı. Kültür merkezlerinde ise bayram dolayısıyla askeri bandolar konserler verdi.

Sovyetler Birliği'nden 27 milyon kişinin katıldığı İkinci Dünya Savaşı'na Kazakistan'dan cepheye giden 1,8 milyon kişinin yarısından fazlası hayatını savaşta kaybetti. Halihazırda Kazakistan'da 7 bine yakın savaş gazisi yaşıyor.

Editör: TE Bilisim