Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Kazakistan’da 26 Nisan’da yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde yarışacak adaylar netleşti. Seçimlerde üç adayın yarışacağını ilan eden Kazakistan Merkez Seçim Komisyonu aday listelerini yayımladı. Yapılan açıklamada seçimlere Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in yanı sıra, Ulaştırma eski Bakanı Abilgazi Kuseyinov ve Komünist Partisi adayı Turgun Sızdıkov’un katılacağı belirtildi.

26 Nisan’da yapılacak seçimlere 27 aday adayı başvuru yaparken bunların 8’i Kazakça dil sınavını geçemedi. İki aday ise 40 yaşını doldurmadığı tespit edilerek elenmiş; diğer 14 aday adayı da seçimlere katılmaktan vazgeçmişti.

Kazakistan cumhurbaşkanlığı seçimine katılacak adayların son 15 yıldır Kazakistan’da yaşıyor olması, Kazakçayı iyi bilmesi ve yolsuzluk ve rüşvet suçundan sabıkasının bulunmaması gerekiyor. Ülkede ekonomik ve siyasi istikrarın sürekliliğini sağlamak maksadıyla Kazakistan Halklar Asamblesi tarafından cumhurbaşkanlığı seçiminin bir yıl erkene alınması teklif edilmiş ve bu teklif meclis tarafından onaylanmıştı.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in meclis ve senato başkanları ile görüşmesi sonucunda seçimin 26 Nisan 2015’te yapılması kararlaştırılmıştı.

Görev süresi 2016 sonlarında bitecek olan 75 yaşındaki Nursultan Nazarbayev’in, beş yıllığına daha devlet başkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Orta Asya’nın en büyük ekonomisine sahip Kazakistan’da daha önce yapılan seçimleri AGİT başta olmak üzere çok sayıda uluslararası gözlemci takip etmişti.

Kazakistan’da halk 2011 yılında yapılan son cumhurbaşkanlığı seçiminde Nazarbayev’e yüzde 95,5 oy vermişti. Anayasa'da 2007 yılında yapılan değişiklikle cumhurbaşkanının görev süresi 7 yıldan 5 yıla indirilmişti.

Editör: TE Bilisim