Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Kazakistan Başbakanı Serik Ahmetov, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen 2012 yılı değerlendirme toplantısında gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren okullarda üçüncü dil eğitiminin mecburi olacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı başkent Astana’da Avrasya Devlet Üniversitesi’nde 2012 eğitim-öğretim yılı değerlendirme toplantısı düzenledi. Toplantı iki gün önce uçak kazasında hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşu ile başladı.

Kazakistan Başbakanı Serik Ahmetov, meclis ve senato milletvekillerinin yanı sıra eyalet ve şehir eğitim müdürlerinin katıldığı toplantıda, 2012 yılı değerlendirildi. Kazakistan Milli Eğitim Bakanı Bakıtjan Jumagulov, bütçeden en fazla payı alan eğitim bakanlığının öğretmenlerin mesleki eğitimine önem verdiklerini ve bu anlamda 7 bin 500 öğretmenin Cambridge Üniversitesi’nde kurs aldığını kaydetti.

2013 yılı içerisinde bu rakamın 15 bine çıkacağını vurgulayan bakan, uluslararası standartları yakalama adına üniversitelerde sıkı bir kontrolün yapılacağını kaydetti.

Kazakistan Senatosu Milletvekili Dariga Nazarbayeva, yaptığı konuşmada, eğitim sistemindeki çarpıklıkları dile getirdi. Başka ülkelerin eğitim modelini örnek alırken dikkatli olunması gerektiğini kaydeden Nazarbayeva, Kazak örf ve adetleri başta olmak üzere milli menfaatlerin gözetilmesi gerektiğini kaydetti. Okul öncesi eğitime önem verilmesi gerektiğini kaydeden Nazarbayeva, anaokulu ihtiyacının giderek arttığını, hali hazırda 365 bin çocuğun anaokulu sırasında beklediğini hatırlattı.

Kazakistan Başbakanı Serik Ahmetov ise hükümet olarak önümüzdeki yıllarda yine bütçeden en fazla payı eğitime ve sağlığa ayıracaklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in ulusa sesleniş konuşmasında eğitime büyük bir yer verdiğini hatırlatan Ahmetov, Nazarbayev’in modern ve kalkınmış bir ülke olmak için eğitime önem verdiğini ve bu yüzden de gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren Kazakça ve Rusçadan sonra İngilizce’nin birinci sınıftan itibaren mecburi ders olarak okutulacağını kaydetti.

2015 yılında 12 yıllık eğitim sistemine geçecek olan Kazakistan’ın 2025 yılına kadar da latin alfabesine geçeceğini vurgulayan Ahmetov, zamanın hızlı geçtiğini bu yüzden başta eğitim kurumları olmak üzere bütün ülkenin bu sürece hazır olması gerektiğini kaydetti.

Üniversite bitirme oranı yüzde 95'lerin üzerinde olan Kazakistan’da çocuklar iki yaşından itibaren anaokuluna gidebiliyor.

Editör: TE Bilisim