Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı
Irak’ın Kerkük şehrine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde yaşayan Sünni Arap aşiretleri, bölgedeki güvenliğin çetelerin elinde olduğunu iddia etti. Son günlerde bölgede artan Sünni Araplar çocuklarının kaçırılmasıyla ilgili vakalar endişeye sebep oluyor. Kaçırma olaylarında Şiilerden oluşan Haşdi Şabi milisleri sorumlu tutuluyor.

Tuzhurmatu Sünni Aşiretler Meclisi üyesi ve aşiret reisi Sair Hasan Hindi, bölgedeki Sünni Arap köylerinin göçe zorlandığını söyledi. "DAEŞ’ın bölgeye yaptığı saldırıların intikamını Sünni Araplardan alamaya çalışan çeteler, bizi bölgeden göç ettirmeye zorluyor." dedi. Kendilerinin her zaman DAEŞ’ın saldırılarını kınadığına dikkat çeken Hindi, bölgenin istikrarı için güvenlik güçlerini desteklediklerine dikkat çekti.

Sair Hasan Hindi, bölgenin Şiilerden oluşan Haşdi Şabi milislerinin kontrolüne geçmesiyle çocuklarının bilinmeyen yerlere kaçırılarak işkence edildiğini ve gözaltında tutulduğunu belirtti. Hükümete seslenen Hindi, Amirli Cezaevi'nde bulunan tutukluların Selahattin ya da başka bir bölgeye taşınmsını istediklerini ifade etti.

Oğlu kaçırılan yaşlı bir kadın, kendilerinden fidye istendiğini, evlerini satarak parayı ödemelerine rağmen çocuklarının serbest bırakılmadığını söyledi. Eşi kayıp olan bir başka kadın ise gözyaşları içerisinde eşinin bit pazarında çalıştığını ve askeri kıyafet giyen kişilerce götürüldükten sonra hala kendisinden haber alamadığını belirtti. Öğrenci olan oğlundan haber alamadığını dile getiren diğer bir kadın ise, yetkililerden yardım istedi.

İddiaların odağındaki Haşdi Şabi milisleri adına açıklama yapan Sözcü Ali Hüseyini, suçlamaları kabul etmediklerini ifade etti. Yakalanan şahısların aranmakta olduklarını ve haklarında tutuklama kararı olduğuna dikkat çeken Hüseyini, söz konusu açıklamayı yapan kişin arananlar listesinde olduğunu ve İçişleri Bakanlığı'nın neden bunu görmezden geldiğine tepki gösterdi. Hüseyini, ayrıca kamuoyuna gösterilen fotoğrafların da incelenmesini istedi
Cihan

Editör: TE Bilisim