Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor
 ABD'de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz yabancı savaşçılarla mücadelede elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. 12 bin 800 kişiye giriş yasağı koyduk, bin 300 yabancı savaşçıyı sınır dışı ettik. Ancak kaynak ülkelerin de elinden gelenin en iyisini yapması lazım" dedi.
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, başkent Washington'da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştü. İki bakan, görüşmelerinden önce ABD Dışişleri Bakanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Çavuşoğlu, Kerry ile görüşmelerinde, enerji güvenliği ve terörle mücadele konularını da görüşeceklerini belirterek, özellikle Irak ve Suriye'de, IŞİD ve diğer terör örgütleriyle mücadele edilmesinin gerekliliğine vurgu yaparak şunları söyledi:
 
"Yabancı savaşçıların akışını önlememiz lazım. Türkiye bu noktada transit ülkelerden biri. Biz yabancı savaşçılarla mücadelede elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. 12 bin 800 kişiye giriş yasağı koyduk, bin 300 yabancı savaşçıyı sınır dışı ettik. Ancak kaynak ülkelerin de yabancı savaşçılar ülkelerini terk etmeden önce onları durdurmak için elinden gelenin en iyisini yapması lazım. Daha iyi işbirliğine ve daha zamanlı bilgi ve istihbarat paylaşımına ihtiyacımız var."
 
"TÜRKİYE, NÜKLEER SİLAHLARA HER ZAMAN KARŞI OLDU"
 
Çavuşoğlu, İran'ın nükleer programına yönelik meselede Türkiye'nin her zaman siyasi çözümden yana olduğunu belirterek, "Türkiye, nükleer silahlara her zaman karşıdır ve Türkiye hiçbir zaman nükleer silahlara sahip olma niyeti taşımadı. Türkiye, İran'ın nükleer silah elde etmesine veya elde etme niyetinde olmasına veya komşularında nükleer silah olmasına karşı oldu. Bu nedenle bu süreçte verdiğimiz tam desteğe devam edeceğiz."
 
KERRY: "TÜRKİYE TERÖRE KARŞI OLMAZSA OLMAZ BİR PARTNER OLMAYA DEVAM EDİYOR"
 
John Kerry, IŞİD'e karşı mücadelede kararlı olduklarını belirterek, şöyle konuştu:
 
"Gelecek aylarda daha da fazlasının yapılması lazım. Görüşmede bunları da ele alacağız. Şu açık ki DAEŞ giderek artan baskı altında, örgütün liderliği zayıflatıldı, mali kaynakları daralıyor, yaydığı nefret ideolojisinin itibarı düşürüldü. Türkiye de tüm bu çabalarda olmazsa olmaz bir partner olmaya devam ediyor. Türkiye, koalisyonun yabancı savaşçılarla ilgili çalışma grubuna eş başkanlık yapıyor.
 
DAEŞ zayıfladıkça, yeni eleman toplamaya daha bağımlı hale geliyor. Bu da şu anlama geliyor ki gençlerin örgüte kaydolarak ve sınırı geçip Suriye'ye giderek, ölümcül hataya düşmemesi için çabalarımızı iki katına çıkarmamız gerekiyor."
 
"ABD, TÜRKİYE'NİN CÖMERTLİĞİNE MİNNETTAR"
 
Kerry, Türkiye'nin ayrıca Suriyeli muhalifler için eğit-donat programı ve insani yardımlar konusunda yaptıklarının farkında olduklarını belirterek, "ABD, Türkiye'nin cömertliğine minnettar ve ABD olarak uluslararası donörleri, eğitim, sağlık ve istihdam başta olmak üzere sığınmacıların ihtiyaçlarını ele almaya çağırıyoruz" dedi.
 
DHA

Editör: TE Bilisim