Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, geçen ay İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan endişelenen Körfez ülkeleri yetkilileri ile görüşmek üzere Katar'a gitti. Kerry'nin burada ayrıca, Suriye'deki savaş ve IŞİD konuları hakkında görüş alış verişinde bulunacağı bildirildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 5 daimi üye ülkesi (ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya ve Çin) ve Almanya'nın İran ile sürdürdüğü nükleer müzakerelerde, 14 Temmuz'da anlaşmaya varılmıştı. Birçok Körfez ülkesi ise Tahran ile imzalanan nükleer anlaşmadan endişe duyduğunu belirtmişti. Bölgedeki Arap ülkeleri İran'ın bu anlaşmayla beraber atom bombası üretmek istediği suçlamasını yaparken, Tahran nükleer çalışmaların barışçıl olacağını belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry Orta Doğu ziyaretlerine devam ediyor. Pazar günü Mısır'da temaslarda bulunan Kerry burada İran'la yapılan nükleer anlaşmayla beraber bölge ülkelerinin daha güvenli hale geleceğini belirtmişti. Mısır ziyaretinden sonra Kerry, Katar'ın başkenti Doha'ya giderek burada Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt, Umman ve Katar ülkelerinin içinde bulunduğu Körfez İşbirliği Konseyi üyeleri ile görüştü.

KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN KERRY'YE: İRAN'LA İŞBİRLİĞİ İSTİYORUZ; İÇİŞLERİNE KARIŞMA DEĞİL

Katar Dışişleri Bakanı Halid el-Attiyah, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üye ülkeleri ile görüşmeye gelen Kerry'ye nükleer anlaşma hakkındaki endişelerini aktardı. El-Attiyah, konseyin bölgede nükleer silahlardan gelebilecek herhangi bir tehdit ya da tehlike istemediklerini belirterek "Uluslararası kurallar doğrultusunda barışçıl amaçlarla nükleer teknolojinin kullanımına izin verilmelidir." dedi.

"Bizler bölgede güvenlik ve istikrarın korunmasını öncülük etmesi için nükleer anlaşmayı umutla bekliyoruz." şeklinde konuşmasına devam eden el-Attiyah, İran'ın içişlerine karışmaktan ziyade barışçıl anlaşmaları ve İran ile iyi komşuluk ilkelerine dayalı işbirliği kurmak isediklerini vurguladı.

Konuşmasında Suriye, Yemen ve Irak'taki krizin acilen çözülmesi gerektiğine dikkat çeken el-Atiyya ayrıca, Ortadoğu'nun, İsrail'in, Filistin topraklarına İsrail'i nedeniyle acı çektiğini belirtti. İsrail'i, Filistin ile anlaşmada uzlaşmayı sağlamayan taraf olarak suçlayan el-Atiyya, "İsrail, Gazze yasadışı ablukasını sona erdirmeli." dedi. El-Atiyya, bölgenin barış sürecine geri döndürülmesi için ABD'yi daha fazla çaba sarfetmeye çağırdı.

Editör: TE Bilisim