Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi
Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) zirvesinde Kırgızistan’ın birliğe girişi ile ilgili anlaşmaya imzalar atıldı. Rusya, Kazakistan, Belarus ve Ermenistan’ın üye olduğu 1 Ocak 2015’de aktif hale gelen AEB, Kırgızistan’ın üye olmasıyla genişledi. Moskova’da düzenlenen zirvede konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan’ın üyeliğinin ardından sıranın Türkiye’ye geldiğini söyledi.

Genişleme sürecine devam eden AEB, para, mal, hizmet ve iş gücünün serbest dolaşımı ile ilgili çalışmaları hızlandırdı. AEB Yüksek Konseyi’nde konuşan Vladimir Putin, birlik ülkelerinin döviz dalgalanmalarıyla ilgili yaşadığı soruna değinerek, para politikalarında çok daha yakın işbirliğinin gerekli olduğunu söyledi. Putin’e göre AEB üyesi merkez bankaları koordineli olabilirse, dövizlerdeki ani dalgalanmalardan olumsuz etkilenmesi asgariye indirilebilir.

İŞSİZLİK VE ENFLASYON ARTACAK ENDİŞESİ

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, AEB’e tam üyelik imzalarını attıklarını, geriye dönüşün olmadığını vurguladı. Uzmanların çözüm bulması konusunda son ana kadar endişelerinin sürdüğünü ifade eden Atambayev, son 2-3 gecedir uyumadığını kaydetti.

Kırgızistan, birliğe girişle ilgili anlaşmayı Aralık 2014’de imzalayarak parlamentodan onaylamıştı. Ancak kamuoyunda birliğe üye olma konusunda tartışmalar sürüyor. Ürünlerde fiyatların artmasından endişe eden halk, aynı oranda ücretlerin artmayacağı eleştirisi getiriyor. Çin’den gelen ürünler ekonomide önemli bir pay oluşturuyor. Kırgızistan İşçi Bakanlığı'na göre işsizlik iki kat artabilir. Enflasyon rakamlarının da yüzde 8,5’den yüzde 10-12 seviyelerine çıkabileceği belirtiliyor.

SIRADA TÜRKİYE VAR

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, kuşkuların ortadan kalktığını, Kırgızistan’ın AEB’e resmen üyelik kararı aldıklarını söyledi. Sıradaki potansiyel ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Nazarbayev, Ankara’nın AEB ile ticari anlaşma imzalamak istediğini, bu konunun ele alınması gerektiğini söyledi. Nursultan Nazarbayev, İran, Hindistan, Moğolistan, Azerbaycan ve diğer ülkelerin AEB’le işbirliğine ilgi duyduğunu vurguladı.

LUKAŞENKO: BAYRAM’A GELDİK, ÇALIŞIYORUZ

AEB bünyesinde yapılan çalışmaların uzun sürmesi üzerine espri yapan Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, bayram için Moskova’ya geldiklerini, ancak akşam saatlerine kadar çalıştıklarını söyledi. AEB Dönem Başkanı Nazarbayev’e hitap eden Lukaşenko, yeniden cumhurbaşkanı seçildiğini, ancak zirve katılımcılarının açlıktan öldüğü esprisi yaptı.

PARASAL BİRLİK DE HEDEFLENİYOR

AEB, mal, hizmet, iş gücü ve paranın serbest dolaşımını hedefliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, mart ayında yapılan zirvede parasal birlik konusunun da konuşma zamanının geldiğini belirtmişti. Putin’in teklifinin 10-12 yıl alabileceği belirtilirken, birlik, 2015’de yeni gümrük kodları, elektrik, petrol, doğalgaz ve petrol ürünlerinde ortak piyasaların oluşturulması gibi 100’den fazla başlık üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 2014’ün en önemli siyasi başarılarından biri olarak görülen Avrasya Ekonomik Birliği’nin yeni üyelere açık olduğu belirtildi. Birliğin kuruluşu ile ilgili anlaşma Astana’da 29 Mayıs 2014’te imzalanmıştı. 170 milyon nüfusa sahip Avrasya Ekonomik Birliği’nin ekonomik büyüklüğü 2,5 trilyon doları buluyor. 2030’a kadar ise hedef ek 900 milyar dolarlık ekonomi oluşturmak.

Editör: TE Bilisim