Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
 Kırgızistan'ın, toprakları içerisinde yer alan Özbekistan'a ait Soğ yerleşim yerinde yaşanan olaylar üzerine bu bölgeyi dikenli tellerle çevirmeye kalkışması ve bu bölgeye yakın bazı sınır kapılarını kapatmasına Özbekistan'dan benzer cevap geldi.
ÖZBEKİSTAN SINIR KAPISINI KAPATTI
Özbekistan, Kırgızistan'ın güneyindeki ülkenin ikinci büyük kenti Oş'la olan Dostluk sınır kapısını Kırgızistan vatandaşlarına tek taraflı kapattı. Dün akşama doğru Kırgızistan vatandaşlarına kapatılan sınırdan üçüncü ülke vatandaşlarının ise sorunsuz geçiş yapabildiği belirtildi.

Özbekistan'ın, Kırgızistan'la olan sınırındaki ana geçiş kapısı konumundaki Dostluk sınır kapısını kapatması Kırgız tarafının tepkisine neden oldu. Konuyu değerlendiren Kırgızistan İşçileri Bakan Şamil Atahanov, Özbekistan'ın Kırgızistan'a cevap niyetinde böyle bir adımı atmış olabildiğini söyledi.

SAVAŞ ÇANLARI ÇALIYOR
İki ülke arasındaki birçok sınır kapısı ise Haziran 2010'da Kırgızistan'ın güneyinde Özbeklerle Kırgızlar arasında çıkan kanlı etnik olaylar sonrasında Özbekistan tarafından kapatılmıştı.

Kırgız tarafının, Soğ yerleşim alanına yakın Çarbak sınır karakolunu elektrik hatlarını çekmesi üzerine 5-7 Ocak günleri arasından Kırgızlarla-Özbekler arasında çıkan olaylarda her iki taftan yaralananlar olmuş, çok sayıda Kırgız rehin alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. Olaydan sonra Özbek taraf, Kırgızistan vatandaşlarının maruz kaldığı zararları ödemeye razı olmuştu.
Editör: TE Bilisim