Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Anamur-KKTC’nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan ve “Asrın Projesi” olarak tanımlanan KKTC’ye Su Temini Projesi kapsamında KKTC şebekeleri suya kavuştu. Türkiye'den giden su dün KKTC’nin Güzelyurt ve Gazimağusa ilçesine ulaştı.

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı KKTC Su Temin Projesi kapsamında adaya ulaşan ve Geçitköy Barajı’nda toplanan suyun deneme amacıyla Güzelyurt ve Gazimağusa'ya verildiğini duyurdu.

GÜZELYURT VE GAZİMAĞUSA SUYA KAVUŞTU

Türkiye Devlet Su İşleri (DSİ) KKTC Proje Müdürlüğü, KKTC’ye Su Temin Projesi kapsamında Gazimağusa ve Güzelyurt bölgesine dün sabah saat 10.00 itibari ile suyun verildiğini ve sistemde herhangi bir teknik sorunun yaşanmadığını açıkladı. KKTC Su Temin Projesi kapsamında, Türkiye Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yürütülen teknik çalışmaların sonuna gelindi. DSİ KKTC Proje Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Girne, Gazimağusa, Güzelyurt ve Dipkarpaz’da suyun sisteme verilmesi için yapılan hatlardan depo ve şebekelere bağlantı çalışmalarının da yüzde 99’u bittiği ifade edildi.

GEÇİTKÖY BARAJI SEVİYESİ YÜZDE 55’E YÜKSELDİ

Türkiye Devlet Su İşleri (DSİ) KKTC Proje Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Anamur’daki Dragon Çayı’ndan KKTC’deki Geçitköy Barajı’na, 9 ayda 14.5 milyon metreküp su aktı. Barajda doluluk oranı yüzde 55’e yükseldi. Projenin KKTC ayağındaki Geçitköy Barajı’na 1 yılda verilmesi hedeflenen su miktarı ise 75 milyon metreküp

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR

Öte yandan Gazimağusa ve Güzelyurt bölgesi su şebekelerinden akan asrın suyu bölgede sevinçle karşılandı. Gazimağusa’da Maraş bölgesinde bulunan Pertev Paşa Mahallesi Muhtarı Arif Cüce, “uzun yıllardan sonra bölgeye kaliteli suyun ulaşmasından dolayı son derece sevinçliyiz” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etmek istediklerini ifade eden Cüce, “ KKTC gerçekten yeşil ada olacak. Bunu başarabilen iradeye teşekkürü bir borç biliyoruz” diye konuştu.

ASRIN PROJESİ

Proje ile KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için, Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, 2050 yılına kadar Kıbrıs'ın bütün içme suyu ihtiyacını karşılayacak. Suyun yaklaşık 38 milyon metreküpü, KKTC'de inşa edilecek arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra içme suyu maksatlı kullanılacak. Kalan 37 milyon metreküp su ise zirai sulama amaçlı kullanılacak. KKTC Su Temin Projesi çerçevesinde dünyada ilk kez uygulanan ve son parçanın yerleştirilmesi ile tamamlanan deniz geçişi, 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor. Deniz geçişi bin 600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor.
Cihan

Editör: TE Bilisim