TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme; TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme;
Kommersant gazetesi Türkiye ile Rusya arasında yüzde 10,25 indirim konusunda sağladığı anlaşmanın çıkmaza girdiğini, Gazprom ve BOTAŞ’ın indirimle ilgili mutabakata varamadıklarını duyurdu. Türk basınında yer alan haberlerde de BOTAŞ’ın indirimle ilgili anlaşmayı son dakikada imzalamaktan vazgeçtiği iddia edildi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın 1 Ocak 2015’den geçerli olmak üzere doğalgaz anlaşmasının revize edildiği ve yüzde 10,25 indirim alındığı yönündeki açıklamasına rağmen, indirimle ilgili belirsizlik sürüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1 Aralık 2014’de Ankara’ya yaptığı ziyarette Türkiye’ye yüzde 6 indirim yapacaklarını açıklamıştı.

Gazprom ve BOTAŞ’ın doğalgaz indiriminde anlaşamamış olmasına dikkat çeken gazete, Türk Akım’ı gibi dev projeler konusunda da soru işaretlerinin olabileceğine dikkat çekti.

Kommersant, Ankara’nın doların hızla artması nedeni ile sıkıntı yaşayan yerli doğalgaz şirketlerini rahatlatmak için “Türk Akımı” projesini koz olarak kullanıyor olabileceğini vurguladı.

İddialara göre Rus tarafı yüzde 10,25’lik indirimi doğalgaz fiyat formülünün bir kısmında uygulamak istiyor. Bu da beklenenin altında bir indirim alınmasına yol açıyor.

Gazprom’un indirim anlaşmasını imzalamadan önce en azından Türkiye ekonomik sahasında inceleme için izin almak istediğini belirten gazete, “Türk tarafı projenin detayı ile ilgili yorumda bulunmaktan kaçınıyor ve Azerbaycan üzerinden gelen TANAP’ı tercih ediyor. Enerji Birliğinden Sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic’in de katılımı ile TANAP’ın inşasına dün resmen başlandı. Sefcovic yaptığı açıklamada Türk Akımı’nın tüketicilerin onayı olmadan karar alınmaması konusunda uyardı.” bilgisini verdi.

Türkiye’nin seçim sürecine girecek olması Türk Akım’ı ile ilgili hükümetler arası anlaşma ve ÇED başta olmak üzere diğer izinlerle ilgili sürecin uzayabileceği belirtiliyor. Gazprom iyimser bir tahminle ilk sevkiyatın 2016 sonunda başlayabileceğini belirtmişti.

Diğer taraftan Rusya’dan Batı Hattı üzerinden 10 milyar metreküp doğalgaz alımı yapan özel şirketlerin fiyatları konusunda da henüz bir anlaşma olmadığı iddia ediliyor. Gazprom 2014’de özel şirketler için yüzde 10 indirim uygulayarak bin metreküpü 306 dolara vermişti. 2015 için ise indirimin sonlandırılması ve yüzde 10 da artış yapılması talep ediliyor.

Güney Akım doğalgaz boru hattı projesini iptal eden Moskova, Karadeniz’in altında geçen hatla Türkiye’ye ulaşmayı ve Yunanistan sınırından Avrupa ülkelerine sevkiyat yapmayı planlıyor.

Editör: TE Bilisim