Filistin’de bu noktaya nasıl gelindi? Filistin’de bu noktaya nasıl gelindi?
Kore Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Park Chong-ryul, 14 Aralık operasyonları ile gözaltına alınan gazetecilerin bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Geçen hafta sonu özgür medyayı hedef alan 14 Aralık operasyonunun yankıları devam ediyor. Kore Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Park Chong-ryul, demokratik devletlerde bu tür operasyonların olmaması gerektiğini ifade etti. Demokratik devletlerde basın haklarının koruma altında olduğuna dikkat çeken Park, "Ama Türkiye’deki olaya baktığımızda, sanki siyasi düşmanlarıymış gibi toplu şekilde gazetecileri gözaltına almalar var. Bu aslında basına karşı bir darbedir." ifadelerini kullandı.

Park, basına baskının halka baskı anlamına geleceğini şu cümlelerle aktardı: “Demokratik devletlerde basın, halkın kulağı vazifesi rolündedir. Basına baskı? Bu halka baskı manasına gelir. Meydana gelmemesi gereken bir olay şimdi Türkiye’de oluyor.”

"Bir an evvel gazetecileri gözaltına almalar son bulmalı ve serbest bırakılmalıdır." şeklinde konuşan Park, yetkilileri de medyaya baskının devam etmemesi konusunda uyardı: "Bir daha bu tür olayların yaşanmaması konusunda da kuvvetli bir söz verilmez ise, yurt dışından ve demokrasi bilinci olan organizasyonlardan tepkiler gelmeye devam edecektir."

TÜRKİYE'DE BASINA OPERASYON YAPACAK KADAR DEMOKRASİNİN GERİLEDİĞİNİ BİLMİYORDUM

Kyunghyang Shinmoon Dış Haberler Editör Yardımcısı Koo Jeong-eun ise operasyonları duyunca çok şaşırdığını ifade etti. Uzun yıllar orta doğu muhabirliği yapan tecrübeli gazeteci, "Erdoğan yönetiminin son yıllarda ülkedeki demokrasiyi geriye götürdüğünü duyuyordum da, basına operasyon yapacak kadar olduğunu bilmiyordum. Zaten geçen yıl Taksim olaylarında demokrasiye karşı büyük baskı yapılmıştı." diye konuştu. Koo sözlerini şöyle devam etti: "İslam dünyasına örnek olan, demokrasinin kuvvetli Türkiye’nin bir an evvel bu yaralarını sarıp, tekrar demokrasi yoluna geri döneceğini düşünüyorum."

Editör: TE Bilisim