Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili tepkilerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e iletildiğini söyledi. Peskov, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarına rağmen Rusya ve Türkiye arasında ilişkilerin gelişmeye devam etmesini umduklarını dile getirdi.

Erdoğan’ın tepkilerinin Putin’e ulaştırılıp ulaştırılmadığı ile ilgili basının sorularını cevaplayan Peskov, “Devlet Başkanı bu konuda da bilgilendirildi.” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının Rusya-Türkiye ilişkilerine etkisi ile ilgili soruya cevap veren Kremlin sözcüsü, “İki ülke arasında ortaklığın gelişmeye devam edeceğini ümit ediyoruz. Çok yönlü işbirliklerimizin gelişimi öncelikli. Kademeli olarak ilişkilerimizin gelişimini umut ediyoruz. Çok sayıda ortak projemiz var, yapacak çok işimiz var.” ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, 1915 olaylarının 100. yıl törenleri için gönderdiği mesajında 'soykırım' ifadesini kullanmış ve 24 Nisan’da düzenlenen törenler için Erivan’a gitmişti.

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma da aynı gün aldığı kararla "Ermeni soykırımının 100. yıl dönümü vesilesiyle kardeş Ermenistan'a ve Birinci Dünya Savaşı'nın trajik olaylarından muzdarip diğer halklara derin başsağlığı diliyoruz" ifadelerinin kullanıldığı bir mesaj yayınlamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'soykırım' açıklamasına Kuveyt yolculuğu öncesi Esenboğa Havalimanı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'kırgınım' cevabını verdi. Basın mensuplarının Rusya'ya bir yaptırımınız olacak mı? şeklindeki sorusu üzerine, "Putin'in Ermenistan'da olmasına üzüldüm." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Rusya’nın bu ilk defa kullandığı bir ifade değil. Benzer ifadeyi Fransa da kullandı. Ben Putin’in böyle bir adım atmasına üzgünüm, kırgınım. Bunu da söyledim. Soykırımlar konusunda böyle bir adım atılıyorsa Rusya kendi tarihini masaya yatırması lazım. İşte Kırım ortada. Bunların bir hesabını versinler. Türkiye asla bir soykırım yapmamıştır." dedi.

Editör: TE Bilisim