Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Irak Kürdistan Bölgesi'nde faaliyet gösteren gazeteciler ve medya kuruluşları, Türkiye'nin diktatörlük rejimine doğru gitmesinin endişe verici bir durum olduğunu ifade etti.

Kürt gazeteciler, Türkiye'nin medyaya uyguladığı baskının kaygı verici bir durum olduğu ve Türkiye'deki olumsuz havanın tüm bölgeyi etkileyeceğini-vurguladı.

GÖZALTILAR ÇAĞ DIŞI

Bölgenin önde gelen gazetelerinden biri olan Basnews'in Genel Yayın Yönetmeni Botan Tahseen, Zaman Gazetesi ve Samanyolu genel yayın yönetmenlerinin bu şekilde gözaltına alınmlarının çağ dışı gayrı medeni bir eylem olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bir huzursuzluğun, Irak Kürdistan Bölgesi'ne doğrudan etki yapacağını dile getiren Tahseen, gazetecilerin tutuklanması durumunda Türkiye'nin istikrarının olumsuz etkileneceğini belirtti.

Ortadoğu'nun kritik bir dönemden geçtiğine dikkat çeken Tahseen, "Ortadoğu'da bir yangın var. Bu yangın Türkiye'nin kapısına dayanmış durumda. Türkiye'deki politikacıların tüm olumsuz eylemlerden uzak durmaları lazım. Çünkü Türkiye ve Ortadoğu başka sorunlar ve krizleri kaldıramaz. Gazetecilerin gözaltına alındıktan sonra tutuklanmasının ise Türkiye'nin iç huzurunu bozacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

ERDOĞANIN EYLEMLERİ AKP'Yİ ZAYIFLATIYOR

Sharpres Dergisi ve internet sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Kemal Rauf ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eylemlerinin AKP iktidarını zayıflatacağını ve sonunu hazırlayacağını öne sürdü.

Konuyla ilgili yazısında Erdoğan'ın sert bir dille eleştiren Kemal Rauf, basın özgürlüğü açısından Türkiye'nin zor bir sınavdan geçtiğini ifade etti. Türkiye'de polisin Zaman Gazetesi'ni basması ve gazetecilerin gözaltına alınmasının hiç kimse için sürpriz olmadığını belirten Rauf, "Zaman Gazetesi Türkiye'nin en değerli gazetelerinden biridir. Günde en az 900 bin tirajı ve dünyanın 80 ülkesinde muhabiri bulunmaktadır. Gazetenin istikameti Erdoğan'ın yanlış siyasi eylemleri eleştirmek yönündedir." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın gazete ve televizyon patronlarına uyguladığı siyasi ve maddi baskıyla onlarca gazeteciyi işinden kovdurttuğunu belirten Rauf, şöyle devam etti: "Uluslararası raporlar ise Türkiye'nin hiçbir döneminde bu kadar baskı ve zorbalık uygulanmadığına işaret ediyor. Erdoğan kendisi ile aynı görüşte olmayan kesim ve grupları düşman görüyor. Yoksa Hizmet Hareketi daha önce Erdoğan'la aynı yolda yol almış ve çok konuda Hizmet Hareketi Erdoğan'a büyük fedakarlıklar sunmuştu. Ancak son aylarda Erdoğan'ın tutumunu eleştirmeye başlayan Hizmet Hareketi her şeyi alt üst etti ve şu anda Erdoğan'ın en çok nefret duyduğu 'düşman' Hizmet Hareketi'dir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Fethullah Gülen'i, kendine boyun eğmiş yargıda yargılamak istediğini öne süren Kemal Rauf, "Şu anda Türkiye'de onlarca medya kuruluşu Erdoğan'ın 'sultanlığı' önünde boyun eğmiş ve iradesi ellerinden alınmış vaziyete getirilmiştir. Erdoğan'ın medyaya uyguladığı baskı tüm sınırları aşti. Açık ya da gizli onun değirmenine su taşımayan herkese saldırıp boyun eğdirmeye çalışıyor. Umarım Türkiye halkı ve özgürlüğünü önemseyen medya kuruluşları Erdoğan'ın bu saldırılarına boyun eğmez ve Erdoğan'ın kurmak istediği 'sultanlık' önünde omurgalı bir duruş sergilerler.

AKP VERDİĞİ SÖZLERDEN GERİ DÖNDÜ

Spee Medya Genel Yayın Yönetmeni Şwan Muhammed ise AKP iktidarının ilk yıllarında ümit verici eylemlerde bulunduğunu ancak son dönemlerde verdiği sözlerden geri döndüğünü ifade etti.

Muhammed, "AKP iktidarı, Ortadoğu'da 'ılımlı İslam iktidarı' sergilemek için çabalayan birçok grup için adeta rol modeli olmuştu. Ancak sön dönemlerde Türkiye içindeki tüm karşı sesleri susturmaya çalışıyor. Bu durum doğrudan burayı da etkiler. Bu gibi eylemlerin devam etmesi halinde Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması çok zor." dedi.

TÜRKİYE, AB HAYALİNDEN UZAKLAŞIYOR

Awene Gazetesi Genel yayın Yönetmeni ve bölgenin tanınmış aydınlarından biri olan Asos Herdi de Türkiye'nin diktatörlüğe gittiğini ve böylece Avrupa Birliği hayalinden uzaklaşmakta olduğunu söyledi.

Herdi, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olmasının en çok Irak Kürdistan Bölgesi'ne yarayacağını ancak mevcut şartlarda bunun zor göründüğünü ifade etti. Herdi, "Türkiye bizim dünyaya açılan kapımız ve penceremizdir. Eğer Türkiye AB üyesi olabilseydi biz de Avrupa Birliği komşusu olacaktık. Ama maalesef görüyoruz ki Türkiye son dönemlerde diktatörlük rejimine doğru gidiyor. Bu durum endişe verici ve bizi doğrudan etkiliyor." şeklinde konuştu.

AKP EKONOMİDEKİ BAŞARISINI, ÖZGÜRLÜKLER ALANINA YANSITAMADI

Irak Kürdistan Bölgesi Ana Muhalefet Partisi'nim yayın organı olarak bilinen K.N.N. televizyonun Türkiye masasının sorumlusu Serdar Abdülhamit ise AKP iktidarının farklı seslere uyguladığı baskının, AKP'nin belirlediği hedeflerden uzaklaşmasına sebebiyet vereceğine vurgu yaptı.

AKP'nin, yandaş bir grubun iktidarı olmaya doğru yol aldığını belirten Serdar, "İktidarda olan bir parti sadece bir zümrenin iktidarı olmamalı. Başarılı bir iktidar, yandaşları kadar karşıtlarıyla da kucaklaşabilmeli. Bizim burada gördüğümüz kadarı ile AKP'nin ekonomide elde ettiği başarı, özgürlükler ve demokrasiye alanına yansımamış." dedi.

Editör: TE Bilisim