İşgalci Çin, Doğu Türkistan’ın müdafii Prof. Karluk’un 90 yaşındaki annesini katletti İşgalci Çin, Doğu Türkistan’ın müdafii Prof. Karluk’un 90 yaşındaki annesini katletti
Rusya’nın başkenti Moskova’da tarihi Kızıl Meydan’da 9 Mayıs Zafer Bayramı kutlamalarına Kuzey Kore lideri Kim Jong Un gelmiyor. Nazi Almanya’sına karşı 1945’de kazanılan zaferin 70’inci yıl kutlamalarına 30’un üzerinde ülkeden devlet ve hükümet başkanları katılacak.

Törenler için davet edilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Moskova’ya gelmesi beklenmiyor. Çanakkale kutlamalarında Rusya’yı parlamentonun alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin temsil etmişti. Türkiye’den Kızıl Meydan için herhangi bir ismin gelip gelmeyeceği konusu da netlik kazanmadı.

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Kim Jong Un’un Kore’de yaşanan iç gelişmelerle bağlantılı olarak törenlere katılmayacağını kendilerine resmi olarak ilettiklerini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri arasında acil bir konu olmadığını, önümüzdeki günler için de görüşme planı olmadığını ifade etti.

Peskov, BM temsilcilerinin Kuzey Kore liderinin Kızıl Meydan’da olmaması konusunda bir talepleri olup olmadığı ile ilgili soruya da “Kesinlikle böyle bir şey yok…” cevabını verdi.

Kremlin sözcüsü törenlere 30’dan fazla ülkeden devlet ve hükümet başkanları ve uluslar arası örgüt temsilcilerinin katılacağını belirtti.

Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Abhazya, Güney Osetya, Çin, Küba, Hindistan, Güney Afrika, Bosna Hersek, Sırbistan, Venezüella, Vietnam, Zimbabve, Makedonya, Moğolistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Filistin, Slovakya, Çek Cumhuriyeti devlet başkanları, BM ve UNESCO Başkanı törenlerde olacak.

Moskova’ya gelecek Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Slovakya Başbakanı Robert Fico, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ve Çek Cumhuriyeti Milos Zeman 9 Mayıs törenlerinde yer almayacak.

Editör: TE Bilisim