Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
Güney Kore'de ilk kez bir siyasi parti kapatıldı. Kapatılan partinin Kuzey Kore yanlısı olmakla suçlandığı bildirildi.

Anayasanın kabul edildiği 1948 yılından bu yana, Güney Kore'de ilk defa Anayasa Mahkemesi bir siyasi partiyi kapatma kararı aldı.
Üç yüz koltuğun olduğu Güney Kore Parlamentosu'nda sadece beş milletvekili ile temsil edilen Birleşmiş İlerici Parti'nin (BİP) Kuzey Kore yanlısı olma suçuyla feshedildiği bildirildi.

Geçtiğimiz günlerde Kuzey Kore yanlısı olma suçuyla tutuklu yargılanan Milletvekili Lee Seok-ki'nin de bulunduğu BİP'nin üç üyesinin de Kuzey Kore ile olası bir savaş durumunda Güney Kore hükümetine karşı darbe hazırlamaktan mahkûm olmuştu. Partinin muhtemel bir savaş sırasında, 'Devrim Örgütü' adı altında kurulan bir örgüt çatısı altında hükümete karşı komplo planını hazırlamakta suçlu bulunduğu kaydedildi.

Güney Kore Anayasası'na göre hükümet, ülkenin demokratik temel düzenini bozmayı amaçlayan bir her hangi siyasi partinin feshedilmesi için Anayasa Mahkemesine başvurabilir. Geçen yıl Adalet Bakanlığı'nın BiP üyelerinin devlete karşı komplo kurduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru ile başlayan dava sürece bugün sona ermiş oldu.

9 üyenin olduğu anayasa mahkemesinde 8 üye kapatılmasından yana oy kullanırken, 1 üye ise red oyu kullandı. 3 sol tandanslı üyenin partinin kapatılmasından yana oy kullanması ise dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim