Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un bir toplantı esnasında masasında görüntülenen akıllı telefon tartışmalara yol açtı. Bir çok basın organı telefonun markasını ne olduğunu tartışırken, bazı medya kuruluşları ise ülkede akıllı telefonların varlığına dikkat çekti.

Kuzey Kore Merkez Haber Ajansı’nın uluslararası kamuoyuna paylaştığı bir fotoğraf, Kuzey Kore’nin nükleer deneme gündeminin yerini aldı. Söz konusu fotoğrafta, ulusal güvenlik toplantısına katılan Kim'in elinin hemen yanında bir akıllı telefon bulunuyordu. Büyük ihtimalle Kim'e ait olduğu ifade edilen telefonun, Güney Koreli Samsung'a mı, Tayvanlı HTC'ye mi yoksa Amerikalı firma Apple'a mı ait olduğunu tartışılırken, Seul yönetiminden açıklama geldi.

Samsung, söz konusu telefonun kendilerine ait olmadığını açıklarken, uzmanlar ise ABD politikalarından dolayı Kuzey Kore liderinin Apple marka telefon kullanmayacağına dikkat çekti. Güney Kore hükümet yetkilileri ise fotoğraflardan yola çıkarak telefonun incelendiğini ve büyük olasılıkla HTC'nin bir modeli olabileceğine ifade etti. Güney Kore’deki bir çok Kuzey Kore uzmanı söz konusu telefonun, geçen günlerde ülkeyi ziyaret eden Google’ın CEO’su Eric Schmidt ile alakasının olduğunu düşünüyor. Bazı Güney Koreli gazeteciler Schmidt’in Kuzey Kore gezisi sırasında Kim Jong-un’a HTC markalı akıllı telefonu hediye ettiğini tahmin ediyor.

KUZEY KORE’DE 3G VAR MI?

Kuzey Kore liderinin akıllı telefon kullanıyor olması ülkede 3G bağlantısının olup olmadığı tartışmasını da beraberinde getirdi. Kuzey Kore’deki tek telekomünikasyon şirketi olan Mısır merkezli Orascom’a bağlı telefon kullanıcısı sayısının geçen sene itibari ile 1 milyonu geçtiği duyurulmuştu. Kuzey Kore konusunda uzmanlaşmış basın organlarına göre, ülkede başta üst düzey yöneticiler olmak üzere kısıtlı sayıda kişinin cep telefonu ile interneti kullanabiliyor.

“KUZEY KORE, KENDİ TABLETİNİ ÜRETİYOR”

Kuzey Kore’nin akıllı telefon bilmecesi, Pyongyang yönetiminin akıllı telefon ile tabletlere alakasız olmadığı gerçeğini de ortaya çıkardı. Kuzey Kore’de danışman olan Prof. Park Chan-mo, The Asia-N adlı haber portalına verdiği mülakatta, Kuzey Kore yönetiminin akıllı telefon ile tablet üretimine çok ilgili olduğu söyledi. Prof. Park, Kuzey Kore’nin ‘Samjiyeon’ adlı kendi tabletini ürettiğini, bu tablet ile internete girilebildiğini aktardı. Kuzey Kore’den yanında getirdiği tableti gösteren Park, tablette kullanılan işletim sisteminin de Kuzey Koreli mühendisler tarafından geliştirildiğini ifade etti. Pyongyang yönetiminin tabletlerden yola çıkarak kendi akıllı telefonlarını da üretmeyi hedeflediği öğrenildi.

Editör: TE Bilisim