Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermenistan işgali altında bulunan Azerbaycan topraklarında herhangi bir sıcak çatışma ihtimali görmediklerini söyledi.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan’la görüşmesi sonrası basının sorularını yanıtlayan Lavrov, “Yukarı Karabağ’da sıcak çatışma ihtimalini reddediyoruz. Bir kısım retoriğe rağmen, tarafların hiç biri bunu istemiyor.” dedi.

Azerbaycan’ın askeri tansiyonu yükseltecek adım atması durumunda Rusya’nın nasıl bir tavır alacağı ile ilgili soruyu cevaplayan Lavrov, “Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü üyeleri olarak karşılıklı üstlendiğiniz yükümlülükler anlaşmada belirtiliyor. Yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile ilgili durumlar anlaşmada yer alıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı, Rusya’nın tüm tarafların kabul edebileceği şekilde sorunun çözüm şartlarının oluşması için katkı sağlamayı sürdüreceğini ifade etti.

Sovyetler Birliği döneminde Azerbaycan toprakları içinde yer alan Yukarı Karabağ 1980’li yıllardan itibaren Ermenistan’la tartışma konusu oldu. 1991-1994’de yaşanan savaşta 30 binden fazla kişi hayatını kaybederken, 1 milyon Azeri de evlerini terk etmek zorunda kaldı. Mayıs 1994’de sağlanan ateşkese rağmen, henüz barış anlaşması imzalanamadı. Sınır hattında tansiyon yüksekliğini korurken, sürekli ihlallerin yaşanması endişelere neden oluyor.

BATININ ESED’LE İLGİLİ DÜŞÜNCESİ DEĞİŞİYOR

Rus bakan basın toplantısında Batılı ülkelerin Suriye lideri Beşşar Esed’le ilgili görüşlerinde değişim olduğunu kaydeden Lavrov, “Hiç olmamasına göre geç de olsa değişim olması iyi. Suriye’de 4 yıldan fazla süredir kan akıyor. İnsanlar orada acı çekiyor. Hıristiyanlar acı çekiyor.” dedi.

Moskova’da ikincisi başlayan Suriye görüşmeleri ile ilgili de konuşan Lavrov, Ocak ayında belirlenen Moskova Prensipleri temelinde yeni anlayışların ortaya çıkmasını beklediğini söyledi.

Editör: TE Bilisim