Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök, Türkiye’nin çok karanlık bir noktaya doğru ilerlediği uyarısı yaparak, “Türkiye diktatörleşme dönemecinin son aşamasına geçmek üzere.” dedi. Tarık Akan ve Rutkay Aziz gibi sanatçıların da katıldığı Köln Üniversitesi’nde düzenlenen programda konuşan gazeteci yazar Can Dündar ise “Hırsız var diyen savcılar, yakalayan polisler görevden alınıyor. Buradaki dayanışma ruhunu Türkiye’de göremiyoruz. Bu hava bana umut verdi.” dedi.

Köln Üniversiresi’ndeki “113. Yılında Nazım Hikmet’i Uğur Mumcu ile anıyoruz” konulu anma programına ayrıca CHP Yurtiçi Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Durdu Özbolat, sanatçılar Tarık Akan, Rutkay Aziz, Nebil Özgentürk, siyasetçi Gürbüz Çapan ile Türk ve Alman siyasetçiler katıldı.

CHP Grup Başkan Vekili Gök, gelinen noktada Türkiye’de son derece karanlık bir tablo içinde olduğunu kaydederek, “Türkiye bir diktatörlük dönemecinin son aşamasına geçmek üzere. Bu süreç çok bilinçli bir şekilde çatışmaya götürülmek istenen bir süreç.” uyarısı yaptı.

Özgürlüklerin bedava olmadığını, insanların hayatlarını ortaya koymasıyla kazanıldığını belirten Gök, “Türkiye de bu bedeli daha çok ödeyecek gibi gözüküyor. Geldiğimiz noktada Türkiye son derece karanlık bir tablonun içindedir. Demokrasiyi bir araç olarak görüp sonunda geldikleri iktidarı, bütün müttefiklerini ayırarak, eski gömleklerini ortaya çıkartanların diktatörlüklerini ilan etmelerininin bir sürecini yaşıyoruz.” dedi.

O SANATÇILAR PARAYA TENEZZÜL ETMEDİ

Bu noktada herkese görev düştüğünü vurgulayan Gök, “Bu süreç çok bilinçli bir şekilde çatışmaya götürülmek istenen bir süreç. Çıkarılan yasalarla AKP’nin yargısını, kendi Emniyeti’ni, kendi silahlı kuvvetlerini oluşturmaya çalıştığı bir dönemden geçiyoruz. Bu dönem 2015 seçimlerinde sonlandırılmazsa Türkiye’nin demokrasisi ağır bir tahribata uğrayacak.” dedi. Tüm demokratların susturulmak istendiğini kaydeden Gök, “Buraya katılan sanatçılara sahip çıkın. Maalesef az kaldılar. Onlar paraya tenezzül etmedi.” dedi.

Gök, "Türkiye’nin elinde bir atom bombası var. Bu bomba Türkiye’yi tüm dış dünyadan izole eder. Bir cumhurbaşkanı kalkıyor, elinde mahkeme kararı olmadan 'yurtdışındaki bu okulları kapatın' diyor. Bir cumhurbaşkanı haddini bilmeli; onun sorumluluğu çok semboliktir. Yolsuzluk ve baskılara karşı tüm kamu vicdanının ayağa kalkacağını, AKP’ye çok ciddi bir ders vereceğini düşünüyorum." dedi.

ÖZBOLAT: ORTADOĞU’DAKİ KANIN EN BÜYÜK SORUMLUSU AKP VE ERDOĞAN

CHP Milletvekili Durdu Özbolat ise “Türkiye, tarihinin en karanlık dönemini yaşıyor. Bugün Ortadoğu kan revan içinde olmasının en büyük sorumlusu bugünkü iktidar ve şu anki Cumhurbaşkanı’dır. Milli Görüş gömleğini çıkardı diye başladığı o siyasal sürecin ne kadar kindar, husumet içinde oldukları siyasal anlayışlarına yansımaya başladı. Cumhuriyetin temel değerlerini yok etmek için üniversitede, yargıda, orduda, medya ve hatta iş dünyası da dahil olmak üzere Türkiye yeniden dizayn ediliyor. Yaptırdığı kaçak sarayda Türkiye’nin tek adamlığına, Padişahlığa doğru hızla ilerliyorlar.” dedi.

CAN DÜNDAR: HERKES SUSTURULUYOR, KORKU DALGASI ÇÖKTÜ

Panel tartışması kısmında konuşan gazeteci Can Dündar ise kendilerinin de adeta mayınlı bir tarlada yürüdüklerini belirtti. Dündar, “Ne olur artık ölenlerin arkasında gözyaşı dökmek yerine yaşayanlara sahip çıkalım, safları hakikaten sıklaştıralım. Bugün hırsıza hırsız demek suç Türkiye’de. Ama devasa boyutlarda hırsızlık var, hepimiz görüyoruz. Hırsız var diyenin sesi bastırılıyor. Söyleyen savcılar, yakalayn polisler görevden alınıyor. Yazan gazeteciler davalarla yıldırılıyor. Yayın yasakları getiriliyor, Meclis susturuluyor.” dedi.

Köln’deki dayanışma ruhunu takdir eden Dündar, “Buradaki dayanışma ruhunu, orada çok göremiyoruz. Toplum olarak bir yılgınlık ve korku dalgasının toplum içine çöktüğünü görüyoruz. Burda gördüğüm hava bana umut verdi. Bu birlikteliği daim kılabilirsek, sizin gücünüzü hissedebilirsek daha kararlılıkla bu karanlığın üstüne yürüyeceğiz. O yüzden; ne olur bize zırh olun, siper olun, kol kanat gerin.” ifadelerini kullandı.

RUTKAY AZİZ: ÜÇ MAYMUNU OYNAMAYANLAR VATAN HAİNİ

Sanatçı Rutkay Aziz ise “Bazı insanların doğumu ülkesine pek de uğurlu gelmiyor. Almanya bunun acısını çok çekmiştir. Onlar savaşa, işsizliğe, açlığa, hırsızlığa sürükler.” dedi. Şu sıralar “vatan haini” deyiminin çok moda olduğunu hatırlatan Aziz, “Yani üç maymunu oynamayanlar vatan haini sayılıyor.” diye konuştu.

Ünlü sanatçı Tarık Akan ise bugünkü gelişmeler nedeniyle gelecek nesillerin büyük acılar çeceğini kaydetti. Akan, “Gazeteleri açıyorum eyvah diyorum. İnternete giriyorum, Allah'ım bu nasıl olur diyorum. Huzur diye bir şey kalmadı ülkemde. Durmadan eleştiriyor. Eleştirebilirsin ama bir ara ver, bir sus. Diğer yandan ülkemin ekonomik olarak açlık ve sefalete gittiğinin farkında değil, insanımız bunu anlamıyor hâlâ.” dedi.

Editör: TE Bilisim