Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı
İngilizi Lord John Sharkey, Türkiye’de derinleşen otoriterliğin, Avrupa’yı endişelendirdiğini söyledi.

İstanbul Aydın Üniversitesi’nin “UNESCO Kültürel Diplomasi, Yönetişim ve Eğitim Kürsüsü” ve Batı Araştırmaları Merkezi, İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nin ev sahipliğiyle, ‘Avrupa’nın Türkiye Algısı, Avrupa’da Yükselen İslamofobia ve Etkileri’ konusunda bir konferans düzenledi.

Konferansa, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Dr. Mustafa Aydın ve İngiltere Parlamentosu’ndan Lord John Sharkey konuşmacı olarak katıldı.

"TÜRKİYE’DE İNSAN HAKLARI KONUSUNDA ENDİŞELER DEVAM EDİYOR"

Lord John Sharkey konuşmasında, Avrupa’nın siyasi sınıflarının Türkiye'deki son dırıö hakkında endişeli olduğunu ifade etti. Sharkey, Avrupa'da Türkiye’nin AB'ye üyeliğine karşı kararsız ve muhalif tutumun birtakım gerekçeleri olduğunu belirtti. İngiliz parlamenter, “Türkiye’nin derinleşerek otoriterleşmesi üzerine genel bir endişe hakim. Özellikle gazetecilerin tutuklanması, laiklik ilkelerine bağlılık ve yolsuzluk iddiaları; insan hakları konusunda endişeleri devam ettiriyor. 2014 yılındaki yolsuzluk iddiaları hakkında yazılanların Türkiye için destekleyici olduğunu söyleyemem.” ifadelerini kullandı.

Avrupa’nın Türkiye algısı hakkında da gözlemlerini davetlilere aktaran Sharkey, Türkiye’yle ilişkisinin elli yıl öncesine dayandığını belirterek, ülkedeki değişimi anlattı. Lord Sharkey, “Türkiye’ye ilk ziyaretimde gözlemlediğim, tarımla uğraşan, kısmen demokratik ve laik bir ülke olmuştu. Şimdi ise kıskanılacak büyüklükte endüstriyel bir demokrasiye sahip, zengin ve daha az laik bir ülke haline geldi.” şeklinde konuştu.

AK Parti’nin seçimleri kazanmasıyla birlikte Atatürk’ün laiklik tanımının değiştiğini öne süren Sharkey, Britanya’da Türkiye’nin özellikle tarihsel yakınlığıyla çok iyi bir tatil beldesi olarak bilindiğini fakat genel olarak İslam dinine karşı oluşan önyargıların, ülkenin bir İslam ülkesi olarak algılanmasına neden olduğunu belirtti.

‘BATIDA İSLAMOFOBİ ARTIYOR’

İslamofobi’nin giderek arttığını vurgulayan Sharkey, Batı’nın Doğu Akdeniz ve Orta Doğu bölgelerine müdahalesinin tamamen başarısızlıkla sonuçlanmasının IŞİD gibi terör örgütlerinin ortaya çıkmasına neden olduğunu söyledi. Sharkey, Müslüman dünyasının da radikal hareketlerden uzaklaşarak, Batı ülkelerine İslam dinini doğru olarak tanıtması gerektiğini savundu. Bu tanıtımı yapacak en uygun ülkenin ise Türkiye olacağını belirtti.

İngiltere Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ve İstanbul Aydın Üniversitesi Dr. Mustafa Aydın da Avrupa’nın Türkiye algısı üzerine konuştu. Oxford Üniversitesi Göç, Politika ve Toplum Merkezi bölümü öğretim üyesi Prof. Frank Duvell, Cambridge Üniversitesi İslam Bilimleri bölümü öğretim üyesi Julian Hargreaves ve gazeteci yazar Nicole Pope da katılımcılar arasında yer aldı.

Editör: TE Bilisim