Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Batı Afrika ülkesi Mali’de gazeteciler, Türkiye’de özgür basını hedef alan 14 Aralık gözaltı ve tutuklamalarına tepki gösterdi. Mali Devlet Haber Ajansı ve L'Essor gazetesi Genel Müdürü Ousmane Maiga, "Dünya basını Türkiye ile dalga geçiyor" derken, Mali Gazete Editörleri Derneği Başkanı Brahima Fall, yapılanları kınadı.

Cihan Haber Ajansı’na konuşan ülkenin en büyük gazetesi L'Essor yöneticisi Ousmane Maiga, "Uluslararası basın ve özellikle Batı medyası Türkiye’ye odaklandı. Buna sebep olanlar çok büyük bir suç işliyor bence, çünkü ülkenin ve Türk halkın imajı zedeleniyor. Kötü algı oluşturuluyor. İdareciler memleketlerinin ilerletmek için oraya getirilirler, geriletmek için değil. Şimdi tüm dünya basını Türkiye ile dalga geçiyor." dedi.

Türkiye’ye ziyarete geldiğinde Zaman Gazetesi ve Samanyolu TV’yi ziyaret ettiğini ve birçok kişi ile tanıştığını vurgulayan Gazete Editörleri Derneği Başkanı Brahima Fall da, "Şahsım ve derneğimiz adına Türk meslektaşlarımıza, Türkiye hükümeti tarafından yapılanları kınıyoruz. Bence, Zaman’a ve Samanyolu Televizyonu’na yapılanlar, nazarlarda Türkiye’yi suçlu duruma düşürmüştür." diye konuştu.

'DELİL OLMADAN SUÇLANMALARINA KARŞIYIM'

"Bir suç varsa herkes yargılanabilir." şeklinde konuşan Mali Haber Ajansı Genel Müdürü, "Ne yaptıkları ortaya konulmalı. Hayata geçirilmiş bir suç yoksa derhal serbest bırakılmalılar. Gazeteciler de insan hata yapabilirler. Fakat delil olmadan suçlanmalarına karşıyım." ifadesini kullandı.

"Herkes tutuklanabilir, dava açılabilir." diye ekleyen Ousmane Maiga, "Fakat adil olarak soruşturmadan ve gerçekler, deliller şeffaf olarak gösterilmeden adil bir yargılama olamaz." uyarısında bulundu.

Gazetecilerin suçlandığını, tutuklandığını ancak niçin tutuklandıklarını bilmediklerini hatırlatan Maiga, yaşananlara "Bu çok kötü ve normal değil." diyerek tepki gösterdi.

BATI AFRİKA ÜLKELERİNDE YÜRÜYÜŞ TERTİPLEYECEĞİZ

Malili gazeteciler ve Mali halkı olarak adaletli bir yargılama olmasını temenni ettiklerini dile getiren Editörler Derneği Başkanı Brahima Fall, "Eğer gazetecilere yapılan bu zulüm devam ederse, biz onlara destek için burada ve Batı Afrika ülkelerinde yürüyüşler tertipleyeceğiz." diyerek özgür medyanın her zaman yanında olduklarına dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim