Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi
Suriye krizinin çözümüne yönelik Moskova’da yapılan görüşmeler ikinci gününde. 30’dan fazla muhalif ismin ayrıştıkları ve görüş birliğine vardıkları noktaların tespiti için çalışmalar sürüyor. Basına kapalı olarak devam eden görüşmelere yarından itibaren Suriye hükümet temsilcileri de katılacak.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmelere katılanların ortak bir platform oluşturabilmeleri ve platform üzerinden, Suriye hükümeti ve muhaliflerin kapsamlı ve anlamlı bir diyalog sürecini başlatmalarını umdukları belirtildi.

Suriye’de ölümlerin sona ermesinin önemine değinilen açıklamada, halkın çektiği acıların sona ermesi, terör ve aşırılığa karşı güçlerin birleştirilmesi için krize siyasi bir çözüm bulunması ve bunun için de diyalogun şart olduğuna dikkat çekildi.

Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Başkanı Vitali Naumkin’in moderatör olduğu toplantılarda 30 Haziran 2012 tarihli Cenevre Mutabakatı temel alınarak çalışmalar yapılıyor.

Moskova, Suriye krizinin tek, bağımsız, laik ve demokratik bir ülke olma temelinde çözülmesini talep ediyor. Suriye’de tüm vatandaşlar ve dini-etnik grupların haklarının korunacağı ve kendilerini konforlu hissedecekleri bir ortamın oluşturulması gerekiyor.

Suriye hükümeti delegasyonunu başkanlık yapacak BM Daimi Temsilcisi Başar Cafari de Moskova’ya geldi. Cafari ve beraberindeki heyetin yarından itibaren muhalif isimlerle birlikte görüşmelere başlaması planlanıyor. Görüşmeler 29 Ocak’a kadar devam edecek.

Moskova'daki görüşmelere, İstanbul merkezli Suriye Devrimi ve Muhalefet Güçleri Ulusal Koalisyonu katılmıyor.

Editör: TE Bilisim