Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
Türk-Rus Kültür Merkezi’nin Rusya’nın başkenti Moskova’da organize ettiği 'Türk Kültür Günü’nde' müzik ziyafeti sunuldu. Rus misafirler, geleneksel ürünlerin yer aldığı bir kermes de düzenlenen programa tam not verdi.

Moskova’nın kuzeybatısında Salyut Kültür Merkezi’nde yapılan etkinliğe Türk-Rus Kültür Merkezi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mihail Meyer, Moskova Belediyesi Kültür Dairesi Hizmet Faaliyetleri Başkanı İvan Arhipov, Rusya Türkiye İşadamları Derneği (RUTİD) Başkanı Esat Sarı, Salyut Kültür Merkezi Başkanı Albert Moginov katıldı.

Gecede ilk olarak Türkiye hakkında kısa film sunuldu. Rus sunucular, Türkiye ve Rusya’nın komşu ülke olduğunu ve zengin kültürlerinin bulunduğunu överek anlattı. Sahneye çıkan Rus kız Darya Teplova saz eşliğinde "Sarı Gelin" ve bazı diğer türküleri seslendirdi. Yeva Şikunova da Karadeniz türküleri ve "Mavi Boncuk" şarkısını okuyarak Rus sanatseverleri coşturdu.

Ressam Liliya Nikitina, cam üzerinde kumla Türkiye’yi sembolize eden eserlerin resimlerini yaptı.

"Ana Dinat" adlı sanat topluluğu da sahne alırken, sanatçı Galiya Sayfetdinova Türkçe şarkılar seslendirdi. Yuliya Hnıkina’nın "Üsküdara Giderken" şarkısı salonda duygulu anlar yaşattı.

Salyut Kültür Merkezi Türk konuklara bir sürpriz yaptı. Sahne alan Rus çocuklar, yerel halk dansı sunarak izleyenleri coşturdu.

Konserin ardından Salyut Kültür Merkezi’nde kermes de düzenlendi. Kermeste Türk geleneksel mutfak ürünleri, çiğ köfte, Türk kahvesi, börek ve tatlı sunuldu.

TÜRKİYE SADECE TURİZM MERKEZİ DEĞİL

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Salyut Kültür Merkezi Başkanı Moginov, etkinlikten çok duygulandıklarını söyledi. Moginov, "Bugün Türk-Rus Kültür Merkezi ile ortaklaşa yaptığımız program çok etkileyici. Önemli bir olay. Bu gece sayesinde Moskova halkı Türk kültürünü daha da yakından tanıma fırsatını yakaladı. Türkiye’yi turizm olarak tanıyoruz. Oysa Türkiye’nin zengin gelenekleri, kültürü olan bir tarafı da var. Dolayısıyla bugün Moskova için önemli gece oldu. Tatar kökenliyim. Bazı şeyler yabancı değil; fakat bugünkü gece sayesinde çok şey öğrendim." dedi.

MOSKOVA’NIN HER BÖLGESİNDE TÜRK GECESİ YAPILMALI

Moskova Belediyesi yetkilisi Arhipov, "Muhteşem bir etkinlik. İki ülke ilişkilerini güçlendiren olay. Gelecek projelerimiz için ivme kazandıracak olay. Moskova’nın başka bölgelerinde de böyle merkezler var ve bu tür sanatsal, kültürler işbirliği yapılabilir. Dolayısıyla her bölgede Türk geceleri yapılmalı." şeklinde konuştu.

'TÜRK KAHVESİ, ÇİĞ KÖFTE ŞAHANE!'

Lidiya Davıdova adlı bir Rus yaşlı bayan, "Çok güzel bir gece! Türk dostlarımıza çok teşekkürler! Türk kahvesi de güzel!" diye konuştu. Arkadaşı Valeriya Sokolova, "Çok mutluyuz ki sizinle dostluğumuz var!" diyerek duygularını aktardı. Zoya Petrova da çiğ köfteyi çok lezzetli buldu.

Eşi Türk olan Dariya Derya da, "Türk-Rus Kültür Merkezi’nin etkinliklerine sık sık geliyoruz. Ben Türkçe öğreniyorum." dedi. Türk yemeklerini çok beğendiğini söyleyen İrina Porulova da, "Ben de Türk yemekleri hazırlamayı öğreniyorum." şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim