Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Mısır'da demokratik seçimle işbaşına gelen devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, hastahanede yatan annesini ziyaret için bir günlüğüne İçişleri Bakanlığı'nın izniyle hapisten çıkacak.

Askeri müdahaleyle 2013’te görevinden uzaklaştırılarak 20 yıla mahkum edilen İhvan-Müslimin (Müslüman Kardeşler) yanlısı eski Devlet Başkanı Mursi, bakanlığın verdiği özel izinle Selma Devlet Hastahanesi'nde yatan annesini ziyaret edecek. İçişleri Bakanlığı’nın resmi internet sayfasından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı Divan Kurulu Başkanı Muhammed Rıfat Tahtavi ile İçişleri Bakanı Mecdi Abdulgaffar’ın aldığı ortak karar gereği eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin hasta annesini ziyaret etmesine izin verildi.” denildi.

Açıklamanın devamında, Mısır’ın, insan hak ve özgürlüklerine dikkat ettiği, bir kişi suçlu olsa bile sahşi ve sosyal meselelerde haklarının geçerli olduğu vurgulandı. Olayın tamamen insani olduğu belirtilerek Mursi’nin annesini hangi gün ziyaret edeceği bilgisi, provokasyonlara meydan vermemek için açıklanmadığı aktarıldı. Ayrıca hastahaneye gidiş ve gelişinde bakanlığa bağlı özel bir birliğin görev alacağı da ifade edildi.

İNGİLTERE, SİSİ İLE İHVAN ARASINDA ARABULUCUK YAPIYOR

Mısır’ın devlete yakınlığı ile bilinen Sad el-Beled televizyonunun internet sitesinde çıkan haberde, İngiltere Büyükelçiliği bazı gazeteciler aracılığı ile Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmeler yaptığı iddia edildi. Bu görüşmelerde Sisi’ye İhvan’la bir orta yolun bulunup siyasi krizi çözecek bir barışın tesisi edilmesi gerektiği sözünün iletildiği belirtildi.

Öte yandan İngiltere ile arası iyi olduğu ileri sürülen Tunuslu siyasetçi, düşünür ve En Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi de, Mısır’da İhvan ile yönetim arasında acil barışın sağlanması gerektiğini vurgulayarak bu hususta yardımcı olabileceklerini açıklamıştı.

KATAR, HAPİSTEKİ İHVAN ÜYELERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPMAYA HAZIR OLDUĞUNU DUYURDU

Katar yönetimi tarafından, Kahire yönetimi Müslüman Kardeşlerle bir anlaşma yapar ve barış sağlanırsa sınır dışı edilecek tüm yöneticilerine ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu duyurdu. Geçtiğimiz Mart ayında Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde gerçekleştirilen Arap Birliği Liderler Zirvesi’nde Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah es-Sisi ile tutuklu bulunan İhvan yöneticileri ve üyelerinin serbest kalmaları için pazarlık yapıldığı iddia edilmişti. Sosyal medyada Müslüman Kardeşler liderlerinin ülke dışına çıkması, üyelerin ise siyaset yapmaması şartıyla kademeli bir şekilde serbest kalabileceğinin konuşulduğu savunulmuştu. Katar’ın da bu iddiaya binaen siyasi yasaklı olacak İhvan üyelerine kapısını açtığını aktardı.

Temmuz 2003’te asker, dönemin Savunma Bakanı Abdullfettah es-Sisi önderliğinde seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yönetimini ve tüm İhvan yöneticilerini tutuklattırarak hapse mahkum ettirmişti. Yaklaşık 20 bin kişinin tutuklandığı bu süreçte, bin İhvan taraftarına idam cezası verildi. İdam cezası alanlar arasında Müslüman Kardeşler’in lideri Muhammed Bedii ile bazı İhvan yöneticileri de bulunuyor. Kahire Ceza Mahkemesi ise geçtiğimiz hafta Mursi ve 13 Müslüman Kardeşler yöneticisine 20 yıl kesinleşmiş hapis kararı verdiğini açıklamıştı.

Editör: TE Bilisim