Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Neonazi NSU terör hücresinin cinayetlerin ilk kurbanı olan Ispartalı Enver Şimşek’in kızı Semiya Şimsek, babasının vefat ettiği ve daha sonraki acı dolu günleri “Acı Vatan” adlı kitabında ele aldı. Berlin’deki basın evinde kitabının tanıtan Şimşek, “Almanya ‘acı’ da olsa benim vatanım. Bir gün muhakkak buraya döneceğim.” dedi. Şimşek, kitabıyla toplumda aşırı sağcılık sorunun tartışılmasını ve kalıplanmış önyargıların yıkılmasını isteğini söyledi.

Aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresi tarafından 10 Eylül 2000’de katledilen Enver Şimşek’in kızı Semiya Şimşek babasıyla ilgili bir kitabı kaleme aldı. Rowohlt Yayınevi’nden çıkan “Acı Vatan” adlı kitabını Şimşek başkent Berlin'deki basın evinde tanıttı. Babası öldürüldüğünde 14 yaşında olduğunu anlatan Şimşek, “Babam hastanede yoğun bakımdayken bir polis yanıma gelerek ‘Sen Semiya mısın? Babanın silahı var mıydı?’ diye sordu. Çok kötü zamanlar yaşadık, ancak şimdi o dönemdeki tutanak ve dosyaları incelediğimde durumun daha da vahim olduğunu gördüm. Emniyet birimleri 11 yıllık başarısızlığa imza att.ı” dedi. Şimşek, polis ailesini yıllarca izlediğini; babasının işlenen suçun kurbanı değil, bir parçası olduğu düşündüğünü; babasının başka aile kurduğunu annesine kabul ettirmek için uğraştığını anlattı. Geçen sene 23 Şubat’ta yapılan anma töreninde de bu konuyu dile getirdiğini hatırlatan Şimşek, “Biz yaşananların kurbanı olmamıza rağmen, buna izin verilmedi. Annem soğukkanlı davranarak iddialara inanmadı. Daha sonra öğrendik ki, tüm bunlar polisin bir taktiğiymiş.” diye devam etti.

Siyasetçilere de olan güveninin zedelendiğini belirten Şimşek, “4 Kasım 2011’den önceki hatalar vahimdi, ancak daha sonra ihmal ve dosya imhası gibi hatalar daha vahim. ‘Hata’ (Panne) diye geçiliyor, bu hatalar küçümseniyor. Anlaşılan bu olayın ne kadar önemli olduğunun yeterince farkına varılmadı. Bu cinayetler sadece göçmenlere yapılan saldırı değildi, bunlar Alman hukuk devletine ve topluma yapılan saldırılardır.” dedi.

Bu kitabıyla toplumda aşırı sağcılık sorunuyla ilgili tartışma başlatmayı ve göçmenlere karşı kalıplanan önyargıları yıkmak istediğini vurgulayan Şimşek, sözlerini “Almanya benim vatanım, ne kadar acı olsa.” ifadesiyle tamamladı.

Bugün 26 yaşında olan Semiya Şimşek’ik “Schmerzliche Heimat” (Acı Vatan) adlı kitabının tanıtımında avukatları Jens Rabe ve Stephan Lucas hazır bulundu.

Editör: TE Bilisim