TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme; TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme;
Nijerya’da ilk defa seçim yoluyla iktidara gelerek tarihe geçen muhalefet lideri Muhammed Buhari’nin zaferinde yolsuzlukla mücadele sözü etkili oldu. Buhari, 6 Ocak’ta Akwa Ibom eyaletinin başkenti Uyo’da "İktidara gelirsek Nijerya’nın parasını çalanlar soluğu Kirikiye Hapishanesi’nde alacak.” demişti.

1983’te Devlet Başkanı Shehu Shagari’ye darbe yaparak Nijerya’yı 20 ay yöneten Buhari, kısa süren iktidarı döneminde yolsuzluk yapan yaklaşık 500 politikacı, bürokrat ve işadamını demir parmaklıklar ardına gönderdi.

Buhari’nin zaferinin ardından Al Jazeera'de bir makale yayınlayan Güney Afrika Wits Üniversitesi Afrika uzmanı ve siyasi analist Ayesha Kajee, “Jonathan’ın Halkın Demokrasi Partisi (PDP), Seçim Kurulu’na yaptığı başvurularla Buhari’nin kazandığı bir çok eyalette seçimlerin iptalini istedi. Buhari’nin zaferi yolzuluğa karışmış bir çok PDP liderini panikletmiş durumda. Jonathan da iktidarında bu siyasetçilerin yargılanmasına izin vermemişti.” yorumunda bulundu.

BM STANDARTLARINA GÖRE KÖTÜ BİR HAPİSHANE

Kajee, Nijerya’nın kamu ve özel sektördeki rüşvet hastalığından bunalan halkın, ilk iktidarı döneminde para çalanları hapishaneye tıkan Buhari’ye destek verdiğini yazdı.

Boko Haram ile etkili mücadele edemeyen Goodluck Jonathan idaresinin yolsuzlukları da sık sık medyaya yansıyordu. Dünyaca ünlü ekonomist, Nijerya Merkez Bankası Başkanı Lamido Sanusi, kamu petrol şirketine 2012-2013 arasında kaybolan 20 milyar doların hesabını sormuş ve ardından istifa etmişti.

Muhammed Buhari'nin para çalan siyasileri göndereceğim dediği Kirikiri Maksimum Cezaevi, mahkumların sık sık yemek yemeyi reddettiği, BM standartlarına göre çok kötü bir hapishane.

Editör: TE Bilisim