Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler! Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler!
ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) sadece Almanya Başbakanı Angela Merkel’i değil, 1982-1998 arasında başbakanlık görevinde bulunan Helmut Kohl’den itibaren tüm Alman hükümetlerini dinlediği iddiası Federal Başbakanlığı hareketlendirdi.

Federal hükümet olayın araştırıldığını duyurdu. Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi ile devlet televizyonları NDR ve WDR’nin “wikileaks” belgelerine dayandırdığı haberlerine göre NSA’nın 2005 yılından beri iktidarda olan Merkel hükümetinin dışında daha önce başbakanlık görevinde bulunan Gerhard Schröder (1998-2005) ve Helmut Kohl hükümetlerini de muhtemelen dinlediği duyuruldu.

“Wikileaks” sayfasında geçen hafta NSA’nın uzun yıllardan beri Federal bakanların yanı sıra ekonomi, maliye ve tarım bakanlıklarında görevli üst düzey yetkilileri dinlediği öne sürülmüş, bunun üzerine ABD’nin Berlin Büyükelçisi John B. Emerson Başbakanlığa çağrılmıştı.

Ortaya çıkarılan yeni belgelerden sonra Alman hükümetinin bu kez ABD’ye nasıl bir tavır alacağıyla ilgili ise bir açıklamada bulunulmadı.

Başbakan Merkel’in cep telefonunun NSA tarafından dinlendiği Ekim 2013’de ortaya çıkarıldığında gerilen Almanya-ABD ilişkileri araya giren Barack Obama’nın Merkel’e verdiği “telefonunuz artık dinlenmeyecek” taahhüdüyle yumuşatılmaya çalışılmıştı.

Yeni ortaya çıkarılan belgelerle ise telefonları dinleme, yazışmaları kaydetme olayının bilinenden çok daha geniş kapsamlı olduğu gün yüzüne çıktı. Alman basınının “wikileaks” belgelerine dayandırdığı haberlerine göre NSA’nın 2005 yılından beri iktidarda olan Angela Merkel hükümetinin dışında Sosyal Demokrat Partili (SPD) eski başbakan Gerhard Schröder ve Helmut Kohl hükümetlerini de dinlediği ileri sürüldü.

Gizli dinleme listesinde yer alan toplam 56 telefon numarasının yaklaşık 24’ünün Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Başbakan Merkel’in yakın çevresinde bulunan kişilerin kullandıkları güncel telefon numaraları olduğunun altı çizildi.

“EN YAKIN DAİREDEKİ İSİMLER DİNLENMİŞ”

NSA’nın elinde bulunan isim listesinde Merkel’e en yakın isimlerden büro şefi Beate Baumann, başbakanlık ve istihbarat servislerinden sorumlu bakan Peter Altmaier ile selefi Ronald Pofalla, istihbarat servislerinin koordinasyonundan sorumlu müsteşar Klaus-Dieter Fritsche ve Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder’in güncel telefon numaraları ile Merkel’in 2013 yılının sonuna kadar kullandığı özel cep telefonu numarasının da yer aldığı belirtildi.

Ronald Pofalla’nın kullandığı numaranın hala güncelliğini koruduğu hatırlatılarak, Kauder’in ilgili listede “Parl Merkel Advisor Kauder” ismiyle yer aldığına dikkat çekildi.

Listede başbakanlıktaki güvenlik ve dış politika, ekonomi ve mali politikalar ile Federal İstihbarat Servisi (BND) masalarının telefon numaralarının da yazılı olduğu belirtilen haberde, Merkel’in 2009-2011 yıllarında yaptığı bazı görüşmelerinin protokollerinin de yer aldığı duyuruldu.

Schröder ve Kohl hükümetlerinin de muhtemelen dinlendiğine işaret edilen haberlerde, NSA’nın elindeki listede 1982-1998 yıllarında başbakanlık yapan Kohl’ün güvendiği kişilerden olan başbakanlık ekonomi bölümü görevlisi Johannes Ludewig’in ve Schröder döneminde göreve gelen üst düzey yetkililerin telefon numaralarının da bulunduğu kaydedildi.

FEDERAL MECLİS NSA KOMİSYONU BAŞKANINDAN TEPKİ

Bu arada devlet destekli DLF Radyosuna konuşan Federal Meclis NSA Araştırmaları Komisyonu Başkanı Prof. Patrick Sensburg (CDU), Wikileaks belgelerinin gerçekliğini teyit ederek “Burada (telefon listeleri) Amerikalılar tarafından, NSA tarafından doğrudan dinlenildiği muhakkak.” ifadesini kullandı.

Listenin tamamını kontrol etmenin mümkün olmadığını söyleyen Sensburg, detaylı bir çalışmanın yapılması gerektiğini belirtti. “ABD Büyükelçisinin her hafta yeni dokümanlar ortaya çıktıktan sonra çağrılmasının doğru olmadığını” belirten Sensburg, “Doğru olan işbirliğinin nasıl olması gerektiği konusunda karşılıklı konuşmaktır.” dedi ve ekledi: “Bence daha buzdağının sadece ucunu görüyoruz. Harekete geçmeliyiz.”

Editör: TE Bilisim