Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Rusya ve ABD arasında uzun süredir soğuk rüzgarların esmesine neden olan füze kalkanı konusunda önemli bir adım atıldı. ABD Başkanı Barack Obama’nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bir ay önce gönderdiği mektupta füze kalkanı konusunda yasal bağlayıcılığı olan anlaşmanın sağlanabileceğini ilettiği iddia edildi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Thomas Donilon’un 15 Nisan’da Obama’nın mektubunu Moskova’ya ilettiğini hatırlatan gazete, Amerikan başkanının “karşılıklı olarak iki ülkenin caydırıcılık gücünü tehdit etmeyecek şekilde şeffaf bilgi paylaşımını öngören ve yasal bağlayıcılığı olan” bir anlaşma önerdiğini yazdı.

Gazeteye göre mektupta genel olarak ABD, Rusya’ya “özel tarihi bir misyon görevi üstlenen iki büyük gücün küçük meselelerle tartışmak yerine küresel konularda ortak adımlar atmayı” teklif ediyor.

Kommersant’a değerlendirmede bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Obama’nın bu yöndeki bir kararının Kongre’nin onayına gerek olmadığını da hatırlatıyor. Önerilen anlaşmanın olumsuz yönü ise mevcut başkanla sınırlı olması. Yeni başkan göreve geldiği zaman bunu uygulama konusunda özgür bırakılıyor. Gazeteye göre teklif edilen taahhüt Obama’nın kişisel garantisinin ötesinde bir anlam taşımıyor.

Gazeteye konuşan Rus diplomatik kaynaklar, ABD’nin önerisinin olumlu bulduklarını, füze savunma sistemlerinde şeffaflığın iki taraf için de faydalı olduğunu ve karşılıklı güvenin artmasına katkı sağlayacağına işaret ediyor. Rusya’nın uzun vadeli bağlayıcılığı alan anlaşmada ısrar edeceğine değinen kaynak, bunun şeffaflık kadar önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Obama mektubunda karşılıklı olarak nükleer silahlarda indirim konusunda çalışmaları devam ettirmeyi öneriyor. Obama, Putin’e ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra, aralarında güvenli video bağlantı hattının da kurulmasını teklif ediyor. Obama ve Putin, Kuzey İrlanda’da 17-18 Haziran’da yapılacak G-8 zirvesi öncesi bir araya gelmeyi planlıyor.

Moskova resmi olarak Obama’dan mektup alındığını teyit ederken, içeriği konusunda herhangi bir açıklamada bulunmadı. Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, Putin’in Amerikan liderine cevabını ay sonuna kadar ileteceği bilgisini verdi. Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov da yaptığı açıklamada, Putin’in cevabında füze kalkanının yanı sıra teröre karşı istihbarat teşkilatları arasında işbirliğinin geliştirilmesinin de yer alacağını belirtti.

Editör: TE Bilisim