Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler! Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler!
Orta Asya ülkelerindeki sınır güvenliği sorunları, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta ele alınıyor. Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve Avusturya’nın Türkmenistan Hükümeti ile ortaklaşa düzenlediği Orta Asya’da Sınır Güvenliği Konferansı başladı. Bu yıl 11’ncisi düzenlenen bu konferansa, Orta Asya ülkelerinin yanı sıra; Türkiye, Rusya, Çin, ABD, Japonya, Afganistan gibi çok sayıda ülkeden heyet katılıyor.

İki gün devam edecek toplantıda, Orta Asya bölgesindeki sınır güvenliğinin güçlendirilmesi yönünde önemli kararların alınması bekleniyor. Toplantıda, terör, yasadışı uyuşturucu kaçakçılığı, yasadışı göç gibi tehditlere karşı alınabilecek tedbirler üzerinde görüş alışverişinde bulunulacak.

Orta Asya’nın güvenliğinde Afganistan önemli rol oynuyor. Bu nedenle, Afganistan’dan da üst düzey bir heyet, konferansta yer aldı.
Konferansın ev sahibi Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vepa Haciyev, basın toplantısında yaptığı konuşmasında, sınır güvenliğinde uluslararası işbirliği yaptıklarını, bölgede barış ve istikrar için çalıştıklarını kaydetti. Afganistan’da kalıcı barış için Türkmenistan olarak 5 önemli ekonomik inisiyatifi ileri sürdüklerini ifade eden Bakan Yardımcısı Haciyev, bu ülkeye ucuz elektrik sattıklarını ve demiryolu ağıyla birleşmek istediklerini söyledi. Türkmen yetkili, Afganistan’ı bölgesel işbirliğine çekmek için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade etti.
Basın toplantısında, Avrupa Birliği Orta Asya Özel Temsilcisi Patricia Flor’a, NATO ve ABD’den Afganistan’dan çekilmesinden sonra Orta Asya ülkelerinin sınır güvenliğinin güçlendirilmesi konusunda ne gibi planlarının olduğu soruldu. AB Temsilcisi Flor, Orta Asya ülkelerine bu konuda yardımların devam edeceğinin altını çizdi. 10 yıl süre zarfında bölge ülkelerine 33 milyon Euro’luk yardım yapıldığını belirten Flor, Orta Asya bölgesinde barış ve istikrar istediklerini belirtti. Flor ayrıca, sınır güvenliğinde güvenlik güçlerinin güçlendirilmesi ile sınırlı kalmayıp, sınırda ticaretin arttırılması, sınır bölgelerindeki yerleşim birimleri arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi, insanların rahat geçiş yapmaları konusunda çalışacaklarını ifade etti.

TÜRKİYE’DE YASADIŞI GÖÇ CİDDİ SORUN HALİNE GELDİ-
Konferansa Türkiye’den katılan İçişleri Bakanlığı Sınır Yönetim Bürosu Başkan Yardımcısı Abdullah Özbek, sözkonusu konferansı Türk basınına değerlendirdi. Türk basınına konuşan Abdullah Özbek, yasadışı göçün Türkiye için ciddi bir sorun olmaya başladığını kaydetti. Abdullah Özbek, rotada Orta Asya, Afganistan, Pakistan, Bangladeş, Asya merkezli olmak üzere Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçişin amaçlandığını ifade etti. Özbek, Türkiye’deki refah düzeyinin yükselmesiyle son yıllarda Türkiye’nin transit ülke olmaktan çıkarak, hedef ülke konumuna geldiğini belirtti. Özbek bundan dolayı, binlerce insanın Türkiye’de rahat ve refah içerisinde yaşamak için yasadışı yollarla geçmek istediklerini belirtti. Abdullah Özbek, bu sorunun kaynak ülkeler ve diğer bölge ülkeleri ile işbirliği yaparak çözülebileceğinin altını çizdi.

Sınır aşan suçlar ve yasadışı göçün bütün ülkeler için ciddi bir sorun haline geldiğini ve bu sorunların aşılması için ülkelerin tek başına aldığı tedbirlerin yetmediğini belirten Özbek; “Ülkelerin birlikte çalışmaları gerekiyor. Bilgi paylaşımı çok önemli. Bu günkü konferansın temel amacı, Orta Asya ülkelerinin yaptığı çalışmaları bir biriyle paylaşmak. Biz Türkiye olarak, kendi aldığımız tedbirlerin yanı sıra bütün dünyayı yakından takip ediyoruz. Bir tarafta Avrupa Birliği’nin entegre sınır yönetimi uygulaması var. Amerika’nın özellikle Meksika sınırında yoğunlaştığı tedbirler var. Diğer tarafta, özellikle uyuşturucu ve terörizm açısında büyük önem arz eden Orta Asya ve Afganistan’daki çalışmaların yerinde görülmesi lazım. Türkiye bütün ülkeler ile işbirliği içerisinde olmak istiyor.” dedi.

Editör: TE Bilisim