Güney Pasifik'te meydana gelen 8 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan ve Solomon Adaları'nın batısını etkileyen yaklaşık 1,5 metre yüksekliğindeki tsunamide beş kişi öldü

Yetkililer, Santa Cruz Adası'nda dört yaşlı ile bir çocuğun öldüğünü açıkladı.

4 KÖY HARİTADAN SİLİNDİ

Solomon Başbakanlığı Sözcüsü Robert Iroga, karanın yaklaşık 500 metre içine ilerleyen dalgaların en az dört köyün haritadan silinmesine neden olduğunu açıkladı.   

Iroga, tsunamide 9 kişinin de yaralandığını belirtti. 

Bölgeye çok sayıda güvenlik gücü gönderildiğine işaret eden Iroga, insani yardımın gönderilebilmesi için Lata'daki yerel havaalanının açık tutulacağını sözlerine ekledi.

Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi, depremin Solomon Adaları'nın doğusundaki Temotu eyaletinde yer alan Lata kentinin 81 kilometre batısında, denizin 28,7 kilometre derinliğinde meydana geldiğini açıkladı. Merkez, daha önce depremin derinliğini 5,8 kilometre olarak duyurmuştu.

Depremin ardından biri 6,6 büyüklüğünde çok sayıda artçı sarsıntı kaydedildi. 

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi'nin depremin ardından Nauru, Papua Yeni Gine, Tuvalu, Yeni Kaledonya, Kosrae, Fiji, Kiribati, Wallis, Futuna, Amerikan Samoa, Avustralya, Yeni Zelanda ve Endonezya'yı da kapsayan geniş bir alanda tsunami uyarısı yapması üzerine Güney Pasifik ülkeleri önlem aldı.

200'den fazla adadan oluşan ve 552 bin nüfusa sahip Solomon Adaları, "Pasifik ateş çemberi" deprem ve volkan kuşağında yer alıyor.

YÜKSEK KESİMLERE KAÇTILAR

8 büyüklüğündeki depremin yol açtığı tsunamide en az dört kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Solomon adalarında yayın yapan Power FM çalışanlarından İrene Scott, çeşitli yaralanmalar nedeniyle çok sayıda kişinin hastanelere kaldırıldığını, ancak insanların çoğunun kentin yüksek kesimlerine kaçmasının ölü ve yaralı sayısının artmasını önlediğini söyledi.

DALGALAR 500 METRE İÇERİ GİRDİ

Solomon Başbakanı'nın basın sözcüsü Robert İroga BBC'nin sorularını yanıtlarken, Lata'yı vuran dalgaların kentin 500 metre kadar içine ulaştığını söyledi

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi, depremin merkez üssünün Makira Ulawa vilayetinin başkenti Kirakira’nın 340 kilometre doğusunda olduğunu ve depremin yerin 5 kilometre derinliğinde gerçekleştiğini bildirdi. 

1.5 METRELİK DALGALAR VURDU

Hawaii’deki Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, Solomon Adaları, Vanuatu, Nauru, Papua Yeni Gine, Tuvalu, New Caledonia, Kosrae, Fiji ve Kiribati için tsunami uyarısında bulunmuştu. Solomon Adaları kıyılarını vuran 1.5 metrelik dalgalar, özellikle 30 bin nüfuslu Santa Cruz Adası'nın batı sahillerinde etkili oldu. Bu bölgedeki Lata Wharf'ı 91 santimetre, Vanuatu'daki Luganville'yı ise 11 santimetre yükseliğindeki dalgaların vurduğu kaydedildi.

Editör: TE Bilisim