Oda TV'de Rafael Sadi'nin çevirisiyle sunulan, İsrail'deki bir televizyondaki haber-yorum programında Musul hakkında yapılan yorum dikkate değer.

Önce Oda TV'nin haberini verelim.

İsrail Televizyonu Kanal 2 Arapça Haberler Müdürü Ehud Yaari, Musul operasyonunu yorumladı.

Sunucu: Peki soru şöyle savaştan sonraki gün neler olacak?

Ehud Yaari: İstersen özellikle bu şehrin durumunu anlayabilmek içim haritaya bir göz atalım. Kırmızı nokta ile belirtilen şehir Musul. Etrafını çevreleyen oklardaki her askeri kuvvetin kim olduğunu detayı ile izah etmeye gerek yok ancak çok değişik ülke askeri kuvvetleri yer alıyor. Ve İŞİD ile savaşan bu kuvvetlerin her birinin farklı hedefleri

(Oklardaki kuvvetler: Güneyde Irak Ordusu, Batıda Kürtler, Sünni milisler ve Türkler, Kuzeyde: Asurlular-Suriyeliler)

Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler! Dünya nüfusu hakkında istatistiki veriler tespit ve tavsiyeler!

Haritaya dikkatle bakacak olursak Musul’un kuzey Batısında açık olan bir koridor bulunuyor. Amerikalılar karar vermeli. Bu koridoru IŞİD’e açık mı bırakmalıdırlar ki Kuzey Suriye'de Fırat istikametine doğru kaçabilsinler. Yoksa koridoru kapatarak oldukça büyük bir meydan muharebesine  ve IŞİD’in 12 bin kişilik ordusu ile savaşmayı mı istiyorlar?

Amerikalıların yapmaları gereken en önemli şey ise Musul’un IŞİD elinden kurtarıldıktan sonra ABD müttefiklerinin kendi aralarında olası herhangi bir çatışmayı önleyecek tedbirleri almasıdır.

Kürtler bu bölgeden bazı toprakları ilhak etme kendi otonomi bölgelerine ekleme hevesindeler.

Türkler burayı Erdoğan’ın bir etkinlik bölgesi olarak istiyorlar.

Şiiler ise buraya girip Dicle nehrine kadar Sünnilerden temizlemek arzusundalar.

Hrıstiyan Asurlular (Suriyeliler) Kürtlerinki gibi otonomi bölgesi tesis etmek arzusundalar.

Oldukça büyük bir tehlike mevcut. Şayet Amerika bu azgın atların her birini kontrol etmeyi beceremezse saydıklarım arasında oldukça kanlı savaşlar olma ihtimali çok yüksek.

Çeviri: Rafael Sadi

...

Bu yorumlara bakarak, Türkiye'nin önündeki en büyük tehdidin 12.000 kişilik IŞİD ordusunun sınıra dayanması ya da çok çetin ve çok taraflı, aynı zamanda çok kanlı bir savaşa girmemiz olduğu görülüyor. Elbette İsrailli uzmanların görüşü haklı çıkacak değil ama bölgeyi sürekli "birbirine düşüren" önemli bir aktör olarak İsrail'in bu konuda ne düşündüğü önemlidir. Çünkü büyük bir ihtimalle bu düşünceleri çerçevesinde hamleler yapacaktır.

(Haberalp)


Editör: TE Bilisim