Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Barack Obama’nın füze kalkanı başta olmak üzere ikili ve uluslar arası ilişkilerde işbirliğini öngören mektubuna cevap verdi. Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev’in ABD’ye gittiği, cevabi mektubun da yanında olduğu iddia ediliyor. Patruşev, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Thomas Donilon’la bir araya gelecek.

İnterfax’a mektupla ilgili değerlendirmede bulunan kaynak, “ABD ziyareti sırasında Patruşev, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Donilon’la bir araya gelecek. Onlar ikili işbirliği ve uluslar arası güvenlik konularını ele alacak.” dedi.
Kremlin Danışmanı Yuri Uşakov, basına yaptığı değerlendirmede Putin’in Obama’ya cevabi mektubunun hazırlandığını, Patruşev’in ABD’ye bu mektubu götüreceğini ifade etmişti. Kremlin basın danışmanı Dmitri Peskov da, Patruşev’in ABD ziyaretinde cevabi mektubu götüreceğini belirtmişti.

ABD ziyareti ile ilgili değerlendirmede bulunan Patruşev, “iyimser olup olmadığı ile ilgili soruya”, “kötümser değilim” dedi. Suriye krizi ve füze kalkanı nedeni ile soğuk rüzgarların estiği ilişkiler, son günlerde patlak veren casus krizleri nedeni ile gerilmeye devam ediyor.

Kommersant gazetesi, Putin’in Obama’dan bir ay önce aldığı mektupta, Rusya’nın istediği şekilde yasal bağlayıcılığı olan füze kalkanları ile ilgili garanti verilebileceği teklifinin yer aldığını yazmıştı. Ancak, Obama’nın sadece kendi dönemi ile ilgili garanti vermesi Rusya açısından yeterli bulunmuyor. Rusya, ABD’nin öncülüğünde kurulacak Avrupa füze savunma sistemine, nükleer gücünü etkisiz kılacağı gerekçesi ile karşı çıkıyor.

Editör: TE Bilisim