TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme; TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme;
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, küresel uzay sektörünün yıllık bazda 300-400 milyar dolara ulaştığını, 2030’larda bu rakamın 1,5 trilyon dolara kadar çıkacağını söyledi.

Rus lidere göre genişleyen uzay piyasasından daha çok pay alabilmek için 2020’ye kadar en az 1,6 trilyon ruble (50 milyar dolar) sektörün gelişimi için yatırım yapılması gerekiyor.

Uzay sanayinin gelişimi ile ilgili konferansta konuşan Putin, “Önümüzdeki dönemde sektörün küresel anlamda hacmi büyüyecek. 2030’a kadar 1,5 trilyon dolara kadar çıkabilir… Bilim ve teknoloji alanlarında yatırımlarımızı geliştirmeliyiz.” dedi.

52 yıl önce Yuri Gagarin, Vostok uzay aracı ile ilk kez uzaya çıkan insan olmuştu. 12 Nisan Kozmonot Günü çerçevesinde düzenlenen programa katılan Putin, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapan astronotlarla canlı bağlantı yaptı.

YENİ UZAY ÜSSÜ KURULUYOR

Kazakistan’la Baykonur uzay üssünün kirası konusunda sorun yaşayan Rusya, yeni bir üs kurmayı planlıyor. Rusya’nın uzak doğusundaki Amur bölgesinde kurulacak yeni üsten 2015’de insansız, 2018’de de insanlı uzay araçları fırlatılabilecek.

Putin’e göre yeni üs 2020’ye kadar tam olarak aktif hale gelecek. Baykonur uzay üssünün kullanılmasından vazgeçmeyeceklerini ifade eden Putin, Sovyet yıllarında kullanılan üssün artık yorgun olduğunu belirtti.

Yeni alanın seçiminde hava şartlarının etkili olduğuna değinen Putin, “Bölge yılda 300 gün güneşli ve açık. Baykonur’un sahip olduğu coğrafi özelliklere sahip.” şeklinde konuştu. Putin, ABD’nin Pasifik bölgesinde belirlediği alanla ilgili çalışmaları iklim koşulları nedeni ile askıya aldığını hatırlattı.

Rus lider uzay üssünün kurulacağı alanda incelemelerde bulundu ve üssün yanına inşa edilecek kente de Rus uzay çalışmalarının fikir babası Konstantin Tsiolkovski’nin isminin verilmesini istedi.

Editör: TE Bilisim