Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin barış zamanı hayatını kaybeden askerlerin ölüm nedenlerinin devlet sırrı olarak kalmasını öngören yasal düzenlemeyi onayladı.

Artık özel operasyonlarda hayatını kaybeden Rus askerleri ile ilgili bilgi vermek yasaklandı. Önceki düzenlemede sadece savaş zamanı hayatını kaybeden askerlerinin ölüm nedenleri devlet sırrı olarak kabul ediliyordu.

Yapılan düzenlemede “özel operasyon” ile neyin kastedildiği açıklanmazken, Kiev’e göre düzenleme Ukrayna’da savaşan Rus askerleri ile ilgili. Kiev doğu Ukrayna’da Rus askerlerinin savaştığını iddia ederken, Moskova bölgede Rus askerinin bulunmadığını savunuyor.
Kremlin basın danışmanı Dmitri Peskov, yeni düzenleme ile ilgili herhangi bir yorumda bulunmadı. Rusya’da muhalif aktivistler Doğu Ukrayna’da en az 220 Rus askerin hayatını kaybettiğine dair bir rapor yayınladı.

Rusya’nın Kiev’de gerçekleşen devrim sonrası Mart 2014’de Kırım’ı topraklarına kattı. Rusya Devlet Başkanı Putin, Kırım’ın Rusya’ya bağlanması sürecinde bölgede Rus askerlerinin görev yaptığını kabul etmişti.

Doğu Ukrayna’da yaşanan iç savaşta ayrılıkçı gruplar arasında Rus askerinin bulunduğu iddialarını yalanlayan Moskova’ya göre, emekli Rus askerler ya da gönüllü gruplar bölgede bulunmuş olabilir.

Ukrayna’da Şubat ayında taraflar arasında ateşkes ilan edilerek Minsk Anlaşması imzalanmasına rağmen uygulamada sorunlar devam ediyor. Kiev, doğu Ukrayna’nın da Rusya tarafından ilhak edileceğini savunuyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko göreve gelmesinin birinci yılında yaptığı açıklamada, ateşkesin ihlal edilmesi, cephe hattının geçilmesi ve Ukrayna askerlerine saldırı olması durumunda ülkede yeniden savaş ilan edeceğini söyledi. Poroşenko’ya göre Kafkaslarda savaş deneyimi olan binlerce Rus askeri Ağustos 2014’den itibaren Doğu Ukrayna’ya girdi. Ukrayna Cumhurbaşkanı’na göre Kiev ayrılıkçı milis güçleri ile değil, Rusya ile savaşıyor.

Editör: TE Bilisim