Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva

Bu koyunlar çok kıymetli. Rusya'da üretilen ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in özel izniyle Türkiye'ye getirilen koyunlar öyle bir korunuyor ki... İzmir'e getirilen koyunların başında özel silahlı kişiler bekliyor.

Sıcak ve soğuya dayanaklı, bir defada 5-6 yavru veren Romanov cinsi koyunlar ile İzmir’in Foça ilçesinde çiftlik kurarak üretime başlayan işadamı Cem Aykaplan, koyunları Türkiye’ye getirmek için dokuz ay beklediklerini söyledi.

ÜST DÜZEY KORUMA

Rusya’dan Romanov ırkı getirdiklerini belirten Cem Aykaplan, şöyle konuştu:

"Her iklime adaptasyonu çok yüksektir. -40 dereceden getirdik. Şu an kendi çiftliğimizde artı 30 derece sıcaklıkları geçirdi. Foça’da yeni bir yatırımla büyük bir çiftlik kurduk. Türkiye’de hayvancılığa bir şeyler katacağını düşündüğümüz teknolojik son sistem bir küçükbaş çiftliği. Sadece safkan ırk üretimi yapıyoruz. Bu işe başlarken en büyük sorunumuz insan sıkıntısı oldu. Çiftliğimizde güvenlik üst sınırda. 60 kamera, 4 güvenlik personeli ve yaklaşık 20 köpekle güvenliği sağlıyoruz. Rusya ile herhangi bir anlaşma olmadığı için, Rusya’dan Putin’in özel izni ile çıkıyor. Türkiye girişinde de Tarım Bakanlığı özel izniyle giriyor. Ruslar kendi ırklarını koruma altına almış durumdalar. Orada topladıktan sonra 9 ay sonra getirebildik.”

BU KOYUNLAR NEDEN BU KADAR KIYMETLİ?

Romanov koyunu, Rusya’da üretilen bir ırk. Sıcak ve soğuya dayanaklı olup bir batında 5-6 yavru veriyor. Romanov, dünyanın en fazla döl verimine sahip koyunudur. Adaptasyonu en yüksek koyun cinslerinden biridir. Romanov koyunu, kısa kuyruklu, değişik tonda gri renkli yapıya sahiptir. Çift katlı yapağı örtüsüne sahip olan Romanov ırkında yapağı arasında yerleşik kılçık kıllar mevsime göre değişik özellikler göstererek, mükemmel bir ısı izolasyonu sağlamaktadır. Maviye çalan şık ve zarif postu ile tanınmakla kalmayıp deri kalitesi bakımından büyük bir üne sahiptir. Romanov koyunu, eşsiz deri ve yapağı özelliği ile Fransa veİngiltere’de düzenlenen dericilik fuarlarında ödüller almıştır.

Editör: TE Bilisim