Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor
Rusya ve Türkiye ticari ilişkilerin önündeki engelleri kaldırmak için çalışmaları yoğunlaştırdı. 2008’de 38 milyar dolar olan toplam ticaret hacminin 2014’de 32 milyar dolara gerilemesi ticari ilişkilerde yaşanan sorunların masaya yatırılmasını zorunlu kılıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara’ya gerçekleştireceği ziyarette kotaların kaldırılması yönünde yapılacak çalışmalar, serbest ve tercihli ticaretin yapılabilmesi için hazırlıklar, karşılıklı olarak ürün sertifikaların tanınması dahil 5 yeni anlaşma imzalanacak.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi 1 Aralık’ta Ankara’da yapılacak Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı öncesi Rus mevkidaşı Aleksey Ulyukayev’le Moskova’da bir araya geldi. Görüşme sonrası basına açıklamada bulunan Zeybekçi, “Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesi planlanan bir görüşmeydi… Türkiye-Rusya dış ticaret ve yatırımın önündeki tüm engelleri bu yıl sonuna kadar ya da bir takvim çerçevesinde kaldırmayı planlıyoruz. Tarihi öneme sahip 5 anlaşma imzalayacağız. Tercihli ya da serbest ticaret anlaşmalarının yapılabilmesi için çalışmalar başlayacak..” dedi.

Türkiye’nin serbest ticaret anlaşmasını ne zaman imzalayabileceği ile ilgili soruya yanıt veren Bakan, bununla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti. Türkiye’nin Avrupa Birliği ile var olan gümrük birliği anlaşmasının, Rusya ile serbest ticaret anlaşması imzalamasına engel olmadığını belirten Bakan, “Bizim AB ile anlaşmamız sadece sanayi ürünlerini kapsıyor. Hizmet, tarım, metalürji ve bankacılık sektörü bunların dışında. Türkiye ile Rusya arasında böyle bir anlaşma imzalanmasının önünde engel yok. Türkiye ve Rusya birbirini tercih etme hakkı olmayacak kadar yakın iki ülke…” ifadelerini kullandı.

Rus mevkidaşı ile görüşmesinde 3’er ay gibi kısa sürelerde bir araya gelmeyi ve teknik düzeyde her ay görüşmelerin yapılmasını kararlaştırdıklarını ifade eden Bakan Zeybekçi, “İki ülke 100 milyar dolar ticaret hacim hedefine ulaşmak için hedef belirledi. 8 Aralık’ta heyetler yeniden bir araya gelecek. Taşımacılıkla ilgili sorunlar çözülecek. Rusya ve Türkiye karşılıklı olarak ürün sertifikalarını kabul etmeye doğru gidiyor. Rusya’nın sahip olmadığı her şeye Türkiye, Türkiye’nin sahip olmadığı her şeye de Rusya sahip. Bunlar bir araya gelirse çarpan etkisi ile en iyi düzeyi çıkacağını ümit ediyoruz.” temennisinde bulundu.

İki ülkenin milli para birimleri ile ticareti artırması için çalışacaklarını ifade eden Zeybekçi, Merkez bankalarının bu yönde bir anlaşma imzalaması için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Rusya ve Türkiye arasında TIR kotalarının 9 binle sınırlı olması ve Türkiye’nin ek kota talepleri ile ilgili soruya yanıt veren Zeybekçi, hedeflerinin Rus TIR’larının Türkiye’de, Türk TIR’larının da Rusya’da herhangi bir sınırlamaya takılmadan dolaşması olduğunu söyledi. Türkiye’nin bu yöndeki talepleri ile ilgili görüşmeler ise 8 Aralık’ta teknik düzeyde yapılacak görüşmelerde ele alınacak.
Rusya ve Türkiye arasında aktif hale gelen Basitleştirilmiş Gümrük Hattı ile ilgili çalışmaların sürdüğüne dikkat çeken Bakan, hattın farklı kapılarla genişletilmesi ve tek şirket yapısının çeşitlendirilmesi gerektiğini söyledi.

İki ülkenin karşılıklı olarak tam güven içinde olduğunu ifade eden Zeybekçi, Rusya’da yaşanan ekonomik durgunluğun kalıcı olmadığını, Rusya’nın devasa bir ekonomi ve çok büyük üretici bir ülke olduğunu belirtti. Bakana göre, Rusya’ya yönelik engellerden Rusya ekonomisi etkilenmeyecek ve 100 milyar dolar toplam ticaret hacmi hedefine ulaşılabilecek.

Editör: TE Bilisim