Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi
Çin Başbakanı Li Keqiang, hükümetteki reformların mevcut düzeni değiştireceği için sürecin zor bir döneme girdiğini belirterek, "Ne kadar derin olursa olsun nehri geçeceğiz." dedi.

Çin meclisinin kapanışının ardından ilk kez Başbakan sıfatıyla basın mensuplarının karşısına çıkan Li, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, yolsuzlukların üzerine karalılıkla gidecekleri mesajını verdi. "İnsanların mevcut çıkarlarına dokunmak, ruhlarına dokunmaktan daha zor.’’ diyen Li, reformların süreceğini belirtti. Çin Başbakanı, önlerinde başka bir seçenek bulunmadığını vurgulayarak, ‘’Bu reform devletin ve milletin geleceğini ilgilendiriyor." şeklinde konuştu.
Reformlara ilişkin konuşmasında Li, hükümet yetkilerinde yapılacak reformlarda yüzde 100 kararlı olunması gerektiğini vurguladı.

Li ayrıca, gelir dağılımı, sosyal güvenlik ve adalet gibi alanlardaki reformları hızlandıracaklarını ve gelecek dönemde, finans ve bütçe sistemine yönelik reformları şeffaflık ve hukuk temelinde geliştireceklerini dile getirdi. Çin Başbakanı Li, döviz ve kur sistemlerinin piyasalaşma sürecini de hızlandıracaklarını sözlerine ekledi.

Hükümetteki yapısal reformlar konusunda hükümetin görev ve yetkilerinin değiştirilmesine ve özellikle yetki azaltılmasına öncelik verileceğine işaret eden Li, bu konuda verdikleri sözleri tutacaklarını anlattı. Reformlardaki amaçlarına da değinen Çin Başbakanı, amaçlarının hükümet ile piyasa ve toplum arasındaki ilişkileri uyumlu hale getirmek olduğunu söyledi. Araştırmalar sonucunda, bürokrasinin hükümetin faaliyetlerini yavaşlattığı ve yolsuzluklara yol açtığı şeklinde şikâyetler duyduğunu hatırlatan Li Keqiang, ‘’Hükümetin görevlerinin değiştirilmesinde idari değerlendirme ve onay sisteminde reformlara öncelik verilecektir.’’ değerlendirmesi yaptı.

DEVLETTE ÇALIŞAN ZENGİN OLMAYI UNUTSUN!

Konuşmasında Li, ‘’Devlet yetkilileri, kamu görevi üstlendikleri için hizmet sunmalı ve zengin olma umudunu kesmeli’’ diyen Li, ‘’Yetkililer, bu konuda doğru yolu izlemeleri halinde halka da örnek olacaklardır.’’ dedi. Yeni dönemde toplum ve medyadan hükümeti denetlemelerini beklediklerini de dile getiren Li, yolsuzlukla mücadele mekanizması kuracaklarını ve kim olursa olsun yolsuzluğa karışanların kararlılıkla cezalandırılacağını belirtti.

TASARRUF DEVRİ BAŞLIYOR

Çin’in yeni Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in başlattığı israf ve savurganlıkla mücadele, meclis toplantılarında da kendini hissettirdi. Nitekim meclis kürsülerine eskiden konan pahalı çiçekler artık konmuyor. Başbakan Li’nin basın toplantısında da evvelki toplantıların aksine konuşmacıların önüne çiçek konmaması dikkat çekti.

Başbakanı Li, görev süresince hükümet harcamalarını azaltma sözü de vererek, yeni hükümet binası inşa etmeyeceklerini, devletin maaşlı çalışanlarının sayısını düşüreceklerini, konuk ağırlama, yurt dışı ziyaretleri ve araç alımından kaynaklanan masrafları azaltacaklarını ifade etti.

Çin ekonomisini tam olarak güncellemek istediklerini kaydeden Li, büyüme hedeflerinin yüzde 7,5 olduğunu ve bunu gerçekleştirecek kabiliyetlerinin bulunduğuna dikkat çekti.

Çin Başbakanı, siber saldırılarla ilgili bir soruya verdiği cevapta da, bunun tüm ülkelerin sorunu olduğunu ve Çin’in siber saldırıya hedef olan ülkelerin başında geldiğini ve bundan mağdur olduklarını savundu.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE GIDA GÜCENLİĞİ

Çevre ve hava kirliliği ile gıda güvenliğine de değinen Li, bu konuda ellerinden geleni yapacaklarını aktardı. "Bu konudaki çözümler şeffaf olmalı. Halk ve basın denetlemeli. Bu konudaki yasaları ciddiyetle uygulayacağız. Ben de herkes gibi kirli havaya maruz kalıyorum. Bir yandan ekonomiyi geliştirirken, diğer yandan da halkın temiz hava solumasının ve güvenilir içme suyu ve gıda ürünleri tüketmesinin sağlanması gerekir.’’ dedi.

Konuşmasının sonunda Çin’in güçlenmesiyle hegemonyacılık peşinde koşacağı yönündeki haberleri de değerlendiren Çin Başbakanı, tarihten beri böyle bir anlayışlarının olmadığını ve bundan sonra da olmayacağını belirtti.

ABD VE RUSYA İLE İLİŞKİLER

ABD’li bir gazetecinin sorusuna verdiği cevapta Li, ikili ilişkilere daha önce olduğu gibi şimdi de büyük önem verdiklerini ve ilişkilerin iki ülke halklarının temel çıkarlarına ve dünyanın barışçıl kalkınma eğilimine uyduğunu kaydetti. Obama yönetimiyle birlikte, en büyük gelişmekte olan ülke (Çin) ile en büyük gelişmiş ülke (ABD) arasındaki yeni tip ilişkileri geliştirmeye hazır olduklarını aktaran Li, "Aramızda anlaşmazlıklar bulunmasına rağmen, birbirimize saygı göstermek suretiyle bu anlaşmazlıkları kontrol altına alabiliriz. Asya-Pasifik bölgesi, Çin ve ABD'nin çıkarlarının buluştuğu bir bölgedir. İki ülke de bölgede istikrarı korumak ve refahı ilerletmek için çaba harcayacağını bildirdi. Bu, bölge ve tüm dünyanın barış ve kalkınması için yararlı olacaktır.’’ ifadelerini kullandı.

Rus gazetecinin sorusuna verdiği yanıtta da Li, Xi Jinping’in ilk ziyaretini Rusya’ya yapacak olmasının ikili ilişkilerin geldiği noktayı göstermesi bakımından önemli olduğunu belirterek, somut işbirliğinin yoğunlaştırılarak, koordinasyonun güçlendirilmesinin, ikili ilişkilerin gelişmesini pekiştireceğini ve bunun bölge ve dünyadaki barışı ve istikrarı korumaya yararlı olacağını savundu.

Editör: TE Bilisim