Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı! Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı!
Rus Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Naki Karaaslan, Moskova’da Lotte Hotel’de düzenlenen THY Genel Müdürü Kotil’in konuk olduğu “Zirve Sohbetlerinde” yaptığı konuşmada, Rusya ve Türkiye arasında mevcut ticaret hacmi rakamlarının yetersiz olduğunu söyledi. Türkiye’nin Rusya’ya ihracatının 2012 sonu itibari ile 6 milyarın üzerinde bir rakam olduğunu hatırlatan Karaaslan, 1,9 trilyon dolar gayri safi milli hasılaya sahip bir Rusya’nın potansiyelinin yanında bunun çok küçük olduğu eleştirisi getirdi.

RTİB olarak Rusya’da Türkiye’yi ve Türkiye’de Rusya’yı tanıtmaya çalıştıklarını ifade eden Karaaslan, “Şunu görüyoruz ki, Türkiye’de Rusya gerçekten çok iyi tanınmıyor. Rusya 17 milyon kilometre kare büyüklüğünde 143 milyon nüfusu olan bir ülke. Dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip. Petrolden, renkli madenlere, demir, elmas ve ağaçtan tatlı su kaynaklarına kadar dünya rezervlerinin yüzde 30’unu elinde bulunduruyor. Dünya nüfusunun ise 40’da biri.” bilgisini verdi.

Türkiye-Rusya arasında ticaretin 2000’li yıllarda 4 milyar dolar gibi bir rakam olduğunu, 2012 sonu itibari ile 34 milyar dolara çıktığını kaydeden Karaaslan, “100 milyar dolar toplam ticaret hacmi hedefini gerçekleştirmek için strateji belirlememiz gerekiyor. Ticari denge açısından sorun var. Bir Türk masası kurulmalı. Tecrübeli insanlar yol haritası belirlemeli. Bu olursa önümüzdeki 5 yıl farklı olabilir. Rusya, Türkiye’yi dikkate alıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretinde Sberbank başkanı German Gref son 1,5 yılda Türkiye’ye gidip geldiğini ve Türkiye’deki bankacılık sektörünün güvenilirlilik ve sağlamlık açısından kendisini şoke ettiğini söyledi. Sberbank’ın Türkiye’de yatırım yapması demek, Türkiye’ye güven demek. Akkuyu için Rusya 20 milyar dolar yatırım yapacak. Bunlar çok önemli gelişmeler” ifadelerini kullandı.

RUSYA’DA TÜRK BANKALARI BÜYÜMELİ

Rusya’da bankacılık sektörünün 175 milyar doları bulduğunu, Türk bankalarının buradaki paylarının 1 milyar dolara ancak ulaştığına değinen RTİB Başkanı, “Türkiye dünyada ilk 10 ekonomi arasına girmek istiyor. Teknik konuların çözülmesi gerekiyor. Eximbank Rusya yatırımlarına önem vermeli. Son iki yılda yönetimler değişti, ülkeler değişti. Artık zaman kaybetme lüksümüz yok.” hatırlatmasında bulundu.

Editör: TE Bilisim