Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’le Moskova’nın dışındaki Novo Ogoryova’da bulunan devlet başkanlığı rezidansında bir araya geldi. Rum lider Rusya ile stratejik işbirliklerinin üçüncü ülkeleri hedef almadığını söyledi.

Rusya ve Kıbrıs arasında gelişen stratejik ilişkilere değinen Anastasiadis, “Bizim işbirliğimiz herhangi bir üçüncü ülkeyi hedef almıyor…” dedi.

Ekonomik sıkıntıların olduğu dönemde Rusya’ya bir ziyaret gerçekleştirdiğini vurgulayan Rum lider, “Mevcut konjonktürde en azından Rusya’yı ziyaret ederek ekonomik sorunlara rağmen, ilişkilerimizin gelişmeye devam edeceği teminatını vermek istedim…” dedi. Anastasiadis, Rusya Devlet Başkanı Putin’i ülkesine davet etti.

Rusya ve Kıbrıs arasında uzun zamandır dostça gelişen ilişkilerin bir çok alanı kapsadığını kaydeden Putin de, iki ülke arasında imzalanacak anlaşmalar ve diğer ikili konuları müzakere edeceklerini vurguladı.

Rum Kesimi lideri Anastasiadis 24-27 Şubat tarihlerinde Rusya temaslarını sürdürecek. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin ve St. Petersburg valisi Georgi Poltavçenko ve diğer isimlerle ikili görüşmeler yapacak.

Kıbrıs Rum yönetimi ile Rusya’nın karşılıklı olarak diplomatik ilişkileri kurdukları 18 Ağustos 1950’nin 55’inci yıl dönümü olması itibari ile anlamlı bulunuyor.

Ziyaret çerçevesinde iki ülke askeri işbirliği, bilim, yatırım, terörle mücadele gibi alanları kapsayan 11 anlaşma imzalayacak. Rusya’nın Kıbrıs Rum Kesimi’nde yatırımları 33 milyar doları bulurken, Rum Kesimi’nin de Rusya’daki yatırımları 65 milyar dolar civarında. Rus şirketlerin bir kısmının merkezlerinin Kıbrıs Rum Kesimi’nde olması yatırım rakamlarının büyüklüğünde etkili oluyor.

Toplam ticaret hacmi 2014’de yüzde 66 gerileyerek 653 milyon dolara düşerken, Rusya’dan Rum Kesimi’ne giden turist sayısı yüzde 5 artarak 636 bine ulaştı.

Editör: TE Bilisim