Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde liderlerin mülkiyet konularında bazı yakınlaşmalar sağladığı iddia edildi. Kıbrıs Türk tarafından Rumlara verilecek olan köy isimleri açıklandı. Söz konusu isimlerin açıklanması, bölgede oturan Kıbrıslı Türkler arasında infiale sebep oldu. Olay sosyal medyada gün boyu tartışılarak, tepki ile karşılandı.

Kıbrıs sorununun çözümünden etkilenecek olan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların tüm mülklerinin, hak sahipliğine ilişkin konularını incelemek için oluşturulacak olan komiteden geçeceği de belirtildi.

Rum basını, mülkiyet konusundaki görüşmede farklılıkların bulunduğunu; ancak bunların, iyi bir ortamda dile getirildiğini ayrıca iki tarafın iradesinin, bunları aşabileceği şeklinde de addedildiğini belirtti.

Rum Politis gazetesi, mülkiyet konusunda belirlenecek olan kriterlerin de var olduğuna dikkat çekerken Kıbrıslı Türklerin büyük bir çoğunluğunun kuzeyde kalmak istediğini, bunun, yapılan anketlerde de net bir şekilde yer aldığını aktardı.

RUMLARA VERİLECEK KÖY İSİMLERİ

Gazete yine yapılan anketler bazında, çok az Kıbrıslı Rum’un Kıbrıs Türk idaresi altında yaşamak istediği yazıldı. Kıbrıs Rum kurucu devlet idaresi altına verilecek olan bölgelerden de bahseden haberde, Maraş, “Kontea” (Türkmenköy), “Lisi” (Akdoğan), “Zodia” (Bostancı), “Omorfo” (Güzelyurt) bölgelerinde hak sahibi olan Kıbrıslı Rumların, çözüm sonrasında evlerini ziyaret edebileceklerini, evlerinde birinin oturmaması durumunda ise buna hemen sahip olabileceklerini, eğer oturuluyorsa, kira isteme, satma veya kalanların taşınması için belli bir süre verme haklarına sahip olacağını ileri sürdü.

Gazete ayrıca, sorunların Kıbrıs Türk idaresi sınırları içerisinde başlayacağını, hak sahipliğinin burada da var olmaya devam edeceğini; ancak kriterlerin kullanıcı haklarını da göz önünde bulunduracağını yazdı.

Öte yandan, Girne kökenli bir Kıbrıslı Rum’un Girne’deki evini talep etmesi durumunda bunun birçok parametreye bağlı olacağını okuyucularına duyuran gazete, evin kullanıcısının Baf göçmeni Kıbrıslı Türk olması durumunda, bunu hemen alamayacağını, evin yeni statüsünün komite aracılığıyla müzakere edileceğini aktardı. Evin tazmin edilebileceğini, eve sahip olabileceğini, Kıbrıslı Türk’ün Baf’ta mülkü bulunması halinde takas edilebileceğini savunan gazete, aynı şeyin Limasol’daki evini talep eden Kıbrıslı Türk içinde geçerli olacağını belirtti.

Editör: TE Bilisim